Борисов: Ние строихме без заеми, а с парите на ЕС

Кабинетът насочва фондовете към образование - оттам се краде най-лесно

Управляващите искат да насочат основните европейски средства към Оперативна програма „Образование”, защото постигнатото там не се вижда и може да се краде най-много. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в Нови пазар.
Правителството произвежда по пет хиляди безработни на ден. Сега спряха изграждането на Западната тангента на Околовръстното на София, пътя София-Калотина”, каза още бившият премиер пред журналисти.
Според него важните теми, по които политиците трябва да дебатират, са две - мораториумът върху продажба на земеделска земя на чужденци и кризата с нелегалните имигранти.
„Ако тези теми са важни за „Атака”, те трябва да напуснат пленарна зала, докато двете теми не влязат като първи точки в дневния ред на парламента. Това, че не го правят, означава, че с тези две теми те си правят само пиар, но реално, не са важни за тях”, смята Борисов.
Той изтъкна още, че „щетите, които това правителство ще нанесе, са непоправими за България”. По думите на експремиера, двата месеца до края на годината са последните, през които правителството може да договори с ЕК изграждането на автомагистрала „Хемус” с европейски пари.
Безработицата стигна 13%. Ние строихме без заеми, а с парите на ЕС. Спирането на автомагистрала „Хемус” е смъртната присъда на този регион. Гарантирам, че ако днес ги свалим от власт, в средата на 2014 година „Хемус” ще се строи”, обеща Борисов.
Той обясни, че в момента управляващите дават по пет лева на пенсионерите и майките, които идват от заеми и ще бъдат връщани от техните деца. „Взимат заем, за да дадат на майките. Пак ли децата им ще ги връщат? По време на управлението на ГЕРБ няма град, в който да не се сме направили по нещо. Направили сме го с европейски средства, за три години. А тези, за 130, не могат нищо да направят”.