Домакинствата в България или затъват в кредити, или пестят

Най-доброто от печата

20-10-2013, 06:00

Снимка:

Shutterstock.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-масови са депозитите и разплащателните сметки от 1000 до 10 000 лв,

От последните данни на БНБ се вижда, че депозитите на домакинствата са достигнали 35 милиарда лева. Големите суми обаче са концентрирани в малък процент сметки, най-масови са депозитите и разплащателните сметки от 1000 до 10 000 лв, съобщи bTV.

Същевременно под формата на бързи кредити, често за текущи разходи, са изтеглени 1,5 млрд. лв. Българите по-скоро изплащат стари, отколкото да теглят нови кредити, като делът на лошите банкови заеми в последните месеци се задържа малко над 20%.

 

Домакинствата, в които има пенсионер или са с минимални доходи, ще получат малко повече средства догодина.

„Дългосрочни планове не си правим понеже знаем, че има такива разходи, които не можем да предвидим - за мен все още е загадка как се изчислява парното например. Не съм нито физик, нито специалист в тази сфера и не мога да предвидя колко ще ми струва парното в зимния период", казва Николай Златев.

Икономистите се опасяват, че ръстът на минималната заплата и осигурителните прагове може да има обратен ефект за някои домакинства - мерките да доведат до съкращения.

Според анализаторите, домакинствата все по-често са в двете крайности - или изнемогват и затъват в кредити, или пестят. И в двата случая обаче към семейния бюджет трябва да се подхожда отговорно. Първата стъпка е всички приходи и разходи да се записват - така се виждат и пробойните в семейната хазна. А когато домакинството е задлъжняло, разходите да се ограничат максимално.

Финансистите съветват още домакинствата, които успяват да покрият основните си нужди, да не се отпускат, а да заделят по 10-15% от месечните си доходи за непредвидени разходи.

Според анализатори сигналите  за икономически ръст от 1,8 на сто  за догодина към момента са противоречиви - от една страна има минимален ръст на износа, разкриват се и нови работни места, а от друга страна инвестициите продължават да се свиват.