Пшеницата e скрит убиец, а белият хляб разболява

Най-доброто от печата

19-10-2013, 07:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

14 дни без глутен и смъкваме 4 килограма

Ядрена катастрофа, глобално затопляне, разрушително земетресение или пандемия от нов птичи грип - всички тези заплахи се оказват в дъното на класацията за най-застрашаващите живота ни явления. Според доктор Уилям Дейвис най-голямата заплаха за съвременния човек се оказва глутенът в хляба. В новата си книга "Пшеницата - маскираният убиец" (изд. Intense) авторът разкрива стряскащи факти и прави революционни разкрития за най-масовата болест на 21-ви век, тази на глутеновата диета, която всекидневно взима хиляди жертви. 

Жертви на рекламата

Глутенът не е нищо друго освен главният протеин, който се съдържа в пшениченото зърно. Какво означава това? Най-просто казано, няма как да има безглутенова паста или хляб без глутен. Ако рекламата на даден продукт сочи, че в него не се съдържа главният и основен протеин на пшеницата, това най-вероятно значи, че безглутеновите макарони са произведени от… сирене например. Е, това няма как да се случи, така че да се вярва на подобен тип кампании е несериозно. Има ли пшеница, със сигурност има глутен, смятат специалистите. Смятаният за вреден протеин е главният виновник за образуването на висцериалните мазнини, смятат лекарите. 

Опасната пълнозърнеста филия

Пълнозърнестият хляб е по-вреден и от белия, сочат най-новите изследвания. Ако самунът е приготвен действително от необработени зърнени култури, то това не означава, че глутенът липсва. Даже напротив. Според данните пълнозърнестите продукти имат коварната способност да повишават кръвната захар, което е особено вредно за хора, страдащи от начален стадий на диабет. У нас пък често така нареченият черен хляб всъщност е бял. Причината – вместо скъпото пълнозърнесто брашно големите производители предпочитат да препекат по-евтиното бяло и така да получат продукт с различен цвят и вкус, но всъщност напълно идентичен с белия хляб.

Точно както тютюневата промишленост затвърждава пазара си посредством пристрастяващите свойства на цигарите, така и пшеницата в храната превръща консуматора си в едно безпомощно и зависимо от нея създание, казва доктор Уилям Дейвис.

Тестен корем

Дали е провиснал, на гънки или гладък, стегнат или отпуснат, тестеният корем съществува във всякакви форми, цветове и размери. При всички случаи обаче действа един основен фактор – причината се корени в метаболизма, смята Уилям Дейвис. „Когато сте буквално смачкани на седалката в самолета от 140-килограмовия мъж до вас, можете да обвините единствено пшеницата за това”, заявява лекарят. В книгата си той разбива на пух и прах мита за полезните пълнозърнести храни. Те само обострят апетита и респективно ви правят по-дебели, смята авторът. 

Тайната формула

Никакви диети или ограничения. Забравете за всички пшеничени храни и само за 14 дни ще свалите цели 4 килограма, съветва авторът на книгата. Според него темповете на сваляне на тегло в първите дни на режима граничат с тези на пълното гладуване. Феномен, който веднага впечатлява Дейвис. Той все пак обяснява, че освен от хляба и зърнените закуски е добре да се откажем и от сладкишите и газираните напитки. Щом обаче спрем кранчето на глутена, организмът веднага започва да работи с друго темпо, а чувството за глад и отпадналост изчезва след третия ден.

Трошач на кости

Много от хората в средна възраст имат костни проблеми. Болки, дископатии, артрити и какви ли не още оплаквания. Виновник за всички тях се оказва киселинността на храната, която консумира средностатистическият американец и европеец. Киселините в организма ни привличат калция и той вместо да отива в костите, бива извеждан чрез урината. Тоест не се усвоява, а се изхвърля от тялото. Макар в костите да има голям запас от калций, той не е безкраен. В крайна сметка те стават по-рехави, чупливи и съвсем не здрави, а това са първите признаци на остеопорозата, от която страдат хиляди българки.

Причината за киселинността в организма ни на първо място е пшеницата, смятат специалистите. За разлика от всички други растителни храни, тя е сред малкото, които могат да генерират опасната сярна киселина. Може би не знаете, че в 100 грама пшеница има 2 пъти повече сярна киселина, отколкото в 100 грама месо.

„Чуждата” храна

Нова наука, наречена нутригеномика, се е заела с изучаването на връзката между всяка хапка храна и възможността на гените да я разпознават като “наша” и “чужда”. Човешкият организъм е великолепна, свръхсложно устроена система с вграден код за бързо разпознаване на полезните и познати на организма от хилядолетия продукти. Плодовете, зеленчуците и месото са сред тези храни, които тялото веднага разпознава като „наши”. Тези продукти се приемат веднага от стомаха, смилат се лесно и се оползотворяват пълноценно за нуждите на всяка клетка. Какво се случва обаче с новата, прекалено вкусна, но в същността си изкуствена, неприродна и токсична зърнена храна и безбройните й производни?, пита доктор Дейвис. Според него веднага щом попадне в стомаха, чревният код за разпознаване сигнализира за “вражеско присъствие”. Малко след това, бавно и неусетно, органите и системите в организма се "предават" под терора на пшеницата и полуфабрикатите и диагнозите в картоните и епикризите се нареждат като на опашка.

Хвани ме за паласките


Уникалните свойства на висцериалните мазнини

Секси дупето всъщност представлява излишъкът от калории, които приемаме. И най-интересното е, че тези заоблени форми на ханша не са вредни за нашето здраве и нямат почти никакви отрицателни ефекти върху здравето ни, твърди Уилям Дейвис.

Висцериалната мазнина, която се натрупва в областта на корема и паласките обаче, е нещо различно. Тя причинява куп неприятни възпаления, които водят до десетки заболявания. Рак на дебелото черво, деменция, ревматоиден артрит, диабет, високо кръвно налягане и не на последно място сърдечносъдови заболявания – това е доказано пълният пакет болести, които причиняват тлъстинките около пъпа. С други думи мазнините в тялото не са с равни права, казва Уилям Дейвис. Пластовете около корема представляват не само депо за излишните калории от пици и сандвичи. В действителност те наподобяват ендокринна жлеза като панкреаса например, която произвежда определени вещества. За съжаление те са много вредни и непрекъснато дават на тялото грешни сигнали, че в организма има възпалителен процес. Това карат тялото да се чувства постоянно нащрек и да се бори с несъществуващи болести. Резултат е изтощение, нисък имунитет и в крайна сметка, заболяване, което често може да има необратим ефект върху здравето.