Янко Кючуков - от кмет до шеф на агенция. Но как?

Региони

17-10-2013, 22:40

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Прокуратурата в Свиленград разследва екскмета на Любимец, но това не го спира да търси нов пост

Хасковската окръжна прокуратура прехвърли на свиленградското районно държавно обвинение разследването срещу бившия кмет на Любимец Янко Кючуков, пише delniknews.com.

Избраникът на БСП Янко Кючуков изкара 3 мандата като градоначалник на гр.Любимец. Сега срещу него се води разследване за неправомерно предоставяне на два общински имота в града. По закон при доказване на вина за такова престъпление се предвиждат от 3 до 10 години затвор.

През 2002 г. двата парцела - единият в центъра на града, а другият в края край моста на р.Марица - били продадени на местен бизнесмен след конкурс за отстъпено право на строеж за срок от 20 години. Сумата за всеки от двата имота е по около 15 000 лв. Между Кючуков като кмет и купувача е сключен договор и парите по сделката са внесени два дни след това, а според закона и сключения договор, вноската е трябвало да бъде направена предварително.

През 2005 г. договорът бил променен самоволно от срочен на безсрочен, без да има решение на общинския съвет, което да узакони това.

До 2007 г. единият от парцелите не е бил използван. По закон има 5-годишен срок от учредяването на правото на строеж, в което той може да започне, но това такъв така и не е стартиран. В такъв случай общината има право да си върне имота, но не е предприела стъпки в тази посока. Междувременно имотът в центъра на Любимец незаконно бил прехвърлен на трето лице.

През 2011-а, след 12 години в управлението на Любимец, Янко Кючуков си направи отвод.

Заради висящото досъдебно производство срещу Кючуков, той се размина с шефското място в Областната дирекция по безопасност за храните. Постът бе овакантен след изненадващото дисциплинарно уволнение на д-р Христо Вълчанов. Впоследствие бе обявен конкурс за поста. Още тогава служители от агенцията разпространиха писмо, че конкурсът е нагласен за Кючуков, като умишлено изискванията за длъжността са крайно занижени. Изненадващо в професионална област е въведено растителна защита, зооинженерство и инженер-технолог, каквато е специалността на Кючуков. Освен това, при изискването за професионален опит е изпуснато “по специалността” и остава само “4 г. стаж”.

На конкурса Кючуков безапелационно надделя над конкурентите си – трима дипломирани ветеринари с общо над 50 години стаж. Макар и да не е работил в тази система, екскметът изкарал най-висока оценка на писмения изпит – “много добър” 4,75. На втория етап от конкурса , който включва интервю, Кючуков отново е най-добър. Последвала жалба, която изпитната комисия е сметнала за основателна, и изпитът ще бъде повторен.

"Как, след като не е бил част от системата на Българската агенция по безопасност на храните, Янко Кючуков може да притежава нужните изисквани качества и умения", питаха се служители от дирекцията.

Засега не е ясно дали бившия кмет и бивш областен председател на БСП ще се яви на новия изпит за шеф на агенцията.