ПЕС очаква обяснение от Станишев: Какво прави с "Атака"?

Френско списание за политика обсъди нашироко проблемите на българската левица

Жан-Кристоф Камбаделис, вицепрезидент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) поиска обяснение от Сергей Станишев относно отношенията между БСП и крайно дясната партия "Атака".

Това разкрива авторитетното френско списание за политика „Нувел Обсерватьор”. Преди седмица именно там бе публикувана обширна статия за все по-големите проблеми в България. Повод за материала бе писмо на българската организация „Кръстьо Пастухов”, която алармира 20 европейски и световни институции за опасните тенденции в българската левица, съобщи delniknews.com.

В статията бе обърнато внимание и на ориентирането на лидера на ПЕС Сергей Станишев към политики и партии, заклеймени от Европа като крайно националистически и ксенофобски. Материалът бе илюстриран със снимка на възрастен мъж, който носи портрет на Сталин на митинг на БСП. Изданието допълва, че в следствие на тази опасна коалиция, която управлява в България, вече над 100 дни страната е залята от протести.

Източници, близки до Жан-Кристоф Камбаделис, са потвърдили, че ръководството на ПЕС и френските социалисти чакат пояснения от Станишев. Вицепрезидентът на ПЕС лично се е осведомил за проблемите на БСП и очаква разговор с българския политик.