Ученички стават проститутки по метода "ловърбой"

Животът

17-10-2013, 17:26

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови бизнес идеи на проститутките

Няколко от жертвите на трафик миналата година били момичета от елитни гимназии

52 са жертвите на трафика на хора през миналата година в Бургас по данни на Районната прокуратура. Няколко от жертвите през миналата година са били момичета от елитни гимназии. През последните години почти не се използват силови методи за въвличане в трафик на хора, предаде радио "Фокус".

"Използват се т.н. "меки методи" и особено разпространен е т.н. метод "ловърбой", при който сводникът установява много близки емоционални отношения с жертвата т.е. тя се влюбва в него и е готова да направи всичко, включително и да проституира за да бъде с него", обясни

Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.

Според статистиката от 52-те жертви на трафик в Бургас, 45 са жени, а един е непълнолетен. Останалите жертви са бебета с цел продажба. Това са данни на Районна прокуратура – Бургас, уточни Янева. Две са формите на трафик на хора, които са характерни за Бургаски регион. На първо място е трафик с цел сексуална експлоатация.

"В това число влиза и т.н. "вътрешен трафик", който се случва в рамките на страната, защото особено през летния сезон, в курортите по Черноморието идват много момичета от вътрешността на страната и тук биват експлоатирани", обясни Янева. Втората характерна форма е трафика на бременни жени в Гърция с цел продажба на бебета им. "Това е уникален феномен за нашата страна, няма го никъде другаде в света, този форма на трафик на хора", категорична бе Янева. 

Рисковите групи са предимно жени и момичета като непълнолетните са по-малък брой. трафикантите се насочват най-вече към момичета над 18 години, които нямат проблем да напускат страната самостоятелно. Най-вече жени от ромските квартали се използват за продажбата на бебетата им в Гърция. 

За миналата година статистиката отбелязва между 500 и 600 жертви на трафик за страната. "Това е само върхът на айсберга, защото жертвите са хиляди", категорична бе Янева. В Бургас съществува приют за жертвите на трафик на хора, той е втори за страната, първият е във Варна. В бургаския държавен приют капацитетът е 6 места. Той съществува от 2 години и почти през цялото време е запълнен. Настаняваме предимно момичета и жени, които са жертви на трафик с цел сексуална експлоатация и се връщат от страните от Западна Европа, основно Австрия, Германия, Полша, Сърбия.