30 милиона души в света са роби

Свят

17-10-2013, 12:15

Снимка:

sxc.hu

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свобода или робство

Близо 30 млн. души по света живеят в условия на робство

Начело е Индия, като почти половината от хората – роби са в тази страна, съобщава Дарик.

Това стана ясно от класация на организацията Walk Free. Около три четвърти от жертвите на жестока експлоатация са в Азия, но нито един континент не е изключен от стряскащата класация. Това заявява новата правозащитна организация със седалище в Австралия Walk Free. Организацията се подкрепя от бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън, съоснователя на „Майкрософт” и филантроп Бил Гейтс.

Според анкетата, която бе публикувана в Лондон, начело на класацията е Индия с 14 млн. хора, третирани като роби. Следва Китай – с 2,9 млн. роби, Пакистан – повече от 2 млн. души. След тях се нареждат Нигерия, Етиопия.

Русия е на шесто място, а след нея идват Тайланд, Конго, Мианма и Бангладеш. В тези десет страни се разпределят 22 от общо 29,8-те милиона роби по целия свят. В Индия цели села и общности са принудени да робуват. Деца са принудени да работят някакъв занаят – тъкане на килими например, които после се продават скъпо в магазините на туристи. Ако се вземе предвид робите като част от населението на страната, начело в класацията се изказва Мавритания – 4% от хората в нея са роби, като дори деца се раждат роби. Дефиницията за съвременното робство е различна от тази през 18 в.

„Съвременното робство е ситуация, в която хората работят под принуда. Те са принуждавани да приемат ситуация, в която са икономически експлоатирани. Не им се плаща и те получават минималното, за да живеят, но не могат да напуснат”, се казва в дефиницията на Walk Free. В тази дефиниция влиза също това, че роби са жертвите на трафик на хора, жертвите на принудителни бракове, деца експлоатирани във военни конфликти.