Правителството се паникьоса за бежанците

Най-доброто от печата

17-10-2013, 07:00

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МВР иска нови 27 млн. лв. Спешно се вдига ограда на 30 км от границата при Елхово

Правителството ще предприеме серия от спешни мерки заради задълбочаващата се криза с бежанците. На извънредно заседание в понеделник ще бъдат отпуснати нови 27 млн. лв., съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Парите ще се използват за овладяване на ситуацията до края на годината. Над 20 млн. лв. от тях ще отидат за МВР, под шапката на което е Държавната агенция за бежанците. Извънредната субсидия трябва да покрие разходите и на всички останали институции, ангажирани с проблема. Маринов не отговори на неколкократно зададения въпрос на базата на какви очаквания за потока от бежанци са правени разчетите. В момента броят им е 6503-ма. Според МВР до края на годината те ще надхвърлят 11 хиляди.

5 млн. лв. от допълнителната субсидия ще бъде използвана за изграждане на технически заграждения по протежение на 30 км от границата с Турция в района на Елхово, съобщи още Маринов. Те ще бъдат поставени в район с ниска видимост, в която граничарите разбират в последния момент за приближаващи хора. "Целта не е да спрем бежанците, а да се получи преразпределение на потока от хора към Свиленград, където условията за работа на граничната полиция са много по-добри, работи се по-добре с турските власти и част от хората се задържат още на турска територия", коментира Маринов. Не стана ясно колко време ще отнеме поставянето на загражденията.

Маринов внесе още по-голямо объркване около издръжката на бежанците. Той обясни, че официално обявените 1084 лв. са само прогнозни. "Парите ги няма, никой не ги е получил и ние не разполагаме с тях", обясни той. Ден по-рано председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев "смали" сумата до 385 лв. На този фон все още няма яснота каква помощ ще получи България от трите фонда на ЕС, които са почти изчерпани, а за останалите около 11 млн. евро се конкурираме с други държави.

Зам.-министърът потвърди информацията, че МВР се кани да закрие полицейските си школи във Варна и Казанлък, а учебният процес да се премести в школата в Пазарджик. Новината веднага предизвика спекулации, че школата в Казанлък може да се преоборудва за бежански лагер. Такава възможност допусна и депутатът от БСП Атанас Къдев. Маринов заяви, че сливането на школите се прави заради недостиг на средства в проектобюджет 2014 и няма решение за разкриване на лагер в Казанлък. Въпреки това общината в Казанлък изпрати протестна декларация до централните институции, че не е съгласна да има бежанци на нейна територия. Според кмета Галина Стоянова поради спецификата на града, както и поради факта, че той е географският център на България, не е удачно такъв лагер да се открива на територията на общината. Освен това нямало лекар инфекционист, нито епидемиолог, както и достатъчни ресурси в общинската болница. Депутатите от ГЕРБ подкрепиха декларацията. Според депутата от ГЕРБ Аксения Тилева, цитирана от "Фокус", сградата на МВР е разположена в най-големия парк в близост до вилната зона на Казанлък. В погребите на намиращото се наблизо Бузово кале се съхраняват стратегическо въоръжение и взривни материали. На един километър е и барутният завод за капсули. Теренът граничи с военен полигон, където непрекъснато се провеждат стрелби. В района има и погреби. В близост са и водоемите за питейна вода, както и Казанлъшката тракийска гробница, която ежегодно посреща над 100 хиляди туристи.

 

ДОКУМЕНТИ

По 60-70 документа за бежанци на ден ще бъдат издавани до месец, обеща председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Сега се издават по 30. От агенцията се надяват радиаторите в дома във "Военна рампа" скоро да бъдат ремонтирани, а главното мюфтийство е обещало да съдейства за ремонт на кухнята. Скоро ще бъдат окачени и табла с надписи на арабски, обозначаващи здравните им права, както и инструкции за ползване на помещенията, за да се поддържа ред. Чирпанлиев заяви, че цената на ремонтните действия е 200 000 лв. Миналия месец правителството отпусна 565 000 лв. за целта, които вече са похарчени.