Париж настанява ромите в държавни жилища за зимата

Най-доброто от печата

16-10-2013, 06:44

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пет държави от ЕС, сред които и България, стартираха програма за интеграция на ромите

Общинският съвет на Париж одобри предложението на градоначалника Бертран Деланое незаетите жилища във френската столица да бъдат предоставени на държавата за настаняването на роми, писа в. "Монд", цитиран от агенция "Фокус". Приетият документ предвижда да бъде направена експертиза "относно възможността за създаването на интеграционно селище в Париж". Докато бъдат изпълнени условията за реализацията на тази идея, "свободните жилища и старите структури за подслон ще приемат ромите от тази зима".

Предложението на парижкия кмет Бертран Деланое заменя представения по-рано план на Ян Броса от Комунистическата партия за създаване на квартал за ромите в 16-и район на френската столица, който е един от най-престижните и е населен предимно с богаташи. Идеята на Броса получи устното одобрение на френския премиер Жан-Марк Еро. Пред в. "Фигаро" министър-председателят обяви, че не възразява срещу инициативата за създаване на специален квартал за роми в парижкия 16-и район. Според Жан-Марк Еро няма причини за отхвърлянето на подобна идея, ако на тази територия бъдат компактно разположени жилища, училища, медицински служби, както и учреждения, където ромите да работят.

Междувременно Румъния вчера даде старт на нова програма за интегриране на ромите, писаха местните медии. Проектът, наречен РОМАКТ, е на стойност 700 000 евро. Той е по инициатива на Съвета на Европа и на Европейската комисия. Целта на програмата е да бъдат подпомогнати общините и местните администрации в интеграцията на ромите. Акцентът в проекта е обучаването на служителите от местните и регионалните администрации, осъществяващи политиката за приобщаване на ромите. Освен това ще се съдейства на представителите на ромското малцинство да получат достъп до жилище, образование, здравеопазване и работа. 

Продължителността на проекта е 12 месеца и ще се осъществява едновременно в Румъния, България, Унгария, Италия и Словакия. У нас РОМАКТ стартира на 14 октомври. В Словакия ще започне на 5 ноември, а все още не е определена дата за Италия. Унгария започна РОМАКТ в началото на месеца и стартът бе даден от европейския комисар за заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор.

 

СОВАЛКИ

Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен иска да създаде по-тесни връзки с холандската антиислямска партия на Геерт Вилдерс преди изборите за Европейски парламент, които ще се състоят през 2014 г., предаде електронното издание "ИЮ Обзървър". Идеята й е да бъде направена паневропейска крайнодясна парламентарна група в новия ЕП. Льо Пен ще посети Хага през ноември по покана на Вилдерс. Двамата се срещнаха преди месец в Париж по идея на Льо Пен.