Росен Плевнелиев: Платих си къщата в Гърция по банков път

Най-доброто от печата

16-10-2013, 06:30

Снимка:

"Преса"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследването на ТВ7 за имотите на Халкадики продължава; президентът ще защитава правата си в съда

Моята къща в Гърция е закупена през 2007 г. по банков път. Разполагам със съответните доказателства за това. Самият аз съм превел парите по банков път и те са пристигнали в банката, която след това се е разплатила с всички останали по веригата.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, коментирайки появилата се информация от вчера, че си е купил къща в Гърция с пари в брой. "Аз съм посочил тази къща още през 2007 г. в данъчната си декларация. Посочил съм приходите си, платил съм данъците си. Тази къща е в моята декларация пред Сметната палата от първия ден, в който аз съм в политиката. Това, което в момента се тиражира, са абсолютни лъжи и аз планирам да защитя правата си в съда", подчерта Плевнелиев.

"В кампанията, която шест месеца вече ожесточено се води срещу държавния глава няма нищо случайно, тя цели две неща. Първо, тя цели държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен държавен глава, да му бъде затворен гласът и той просто послушно да изпълнява указанията на някои трети задкулисен играч. Няма да стане. Казах много пъти, че българският народ може да разчита на мен, моят глас няма да бъде заглушен и аз ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми дава като приоритети и задачи", заяви още президентът Росен Плевнелиев.

"Второ, тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран, дори и с цената на това да вкараме държавата в хаос. Тогава една от най-стабилните институции в трудни времена ще бъде максимално разклатена, и вкарана в невъзможност да изпълнява функциите си", добави той. "Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава - в съда", подчерта Плевнелиев.

 

Разследването за имотите на Халкадики продължава

Междувременно тази сутрин по ТВ7 беше изнесена нова информация по случая, според която бизнесменът Иво Прокопиев е стъпил на пазара на имоти в Гърция чрез пари в брой в същата година, в която това е направил и Росен Плевнелиев

Вчера разследването на Моника Гаджанова за имота на президента на Халкадики предизвика сериозни обществени полемики. БСП, "Атака", ВМРО и Единната народна партия поискаха незабавна проверка на имотното и финансово състояние на държавния глава, а Николай Бареков поиска оставката му, като сезира Главната прокуратура и за взет рушвет от президента на стойност 70 хил. лв. през 2001 г. 
Късно снощи Росен Плевнелиев заяви в официална позиция, че това са клевети, които целят да разклатят президентската институция. Според държавният глава атаките целят да предизвикат хаос и да отклонят вниманието от реалните проблеми, които стоят пред българското общество. 

Моника Гаджанова обясни, че в разследването няма клевета, а само показване на договори и автентични документи. Тя добави, че в разследването, освен имотите на държавния глава, се разглеждат и придобитите парцели по същото време от бизнесмена Иво Прокопиев.

През 2007 г. Прокопиев също стъпва на пазара на имоти в съседна Гърция. На 16 май, увлечен от възможностите за религиозен туризъм до Света гора,  той урежда  с предварителен договор закупуването на хотел в гр. Йерисос на Халкидики. Сделката увлича и бъдещия президент Плевнелиев към инвестиция в района на Атон. Хотелът на "приятеля на президента" Иво Прокопиев, който от 1968 г. е давал препитание на стотици гърци от района на Йерисос, от 2007 г. е обхванат от пълна разруха.

Данъчната оценка на имота е 3 273 576 евро. Хотелът е втора категория и разполага с 194 легла. Оборудван е с централно отопление, малък генератор за електроенергия, пречиствателна станция и резервоар за вода. Простира се на 22 дка, а разгърната му застроена площ е над 5000 кв.м. 

Сделката е изповядана пред нотариус Вергиния Хасапи Гагана, същата, която подписва и договора за продажбата на земеделския имот с три къщички на Росен Плевнелиев. Сделката за наем на земя е сключена от хората на Прокопиев в магазин - заведение на Георгиус Ласхалас, където нотариусът е поканен да състави и подпише въпросния договор. 2 дка земя са наети срещу забележителната сума от 335 евро на година или общо 25 хил. евро за 110 години период на договора или до 2117г. 

В документите, предоставени ни от местната Агенция по вписванията в Йерисос, за интересите на Прокопиев и неговия "Априлци кънтри клуб" се подписват Георги Пулев и Людмил Карауланов, а Иван Кашукеев се явява  като представител на Борда на "Хотелско промишлени и търговски фирми на Солун", бивш собственик на хотела и на наетата за 110 години земя.  

Мегаплановете на "Априлци кънтри клуб" не спират дотук. На 27 декември навръх Коледа през 2007 г. "момчетата" на Иво Прокопиев влагат още пари в земеделска земя, която граничи с хотела в Йерисос. Както Росен Плевнелиев, и "приятелят" му плаща "на ръка", но само 400 хил. евро, а останалите 1,3 млн. евро по банков път в рамките на следващите 10 дни. 

Така в окончателния договор за 50-те дка земя напълно прозрачно са описани номерата на чековете, сумите и имената на всеки от гръцките продавачи. 

По-интересното е, че и 400 хил. евро, платени "кеш" за земята, също са описани като суми и получатели, за разлика от договора за покупка на земеделския имот в Амаксина от Росен Плевнелиев. Това опровергава коментарите на наши финансисти, че гърците намаляват цените на имотите си, когато им плащаш на ръка и в навечерието на криза от 2008 г. предпочитат този начин, за да се разделят с имотите си.  

Давността на данъчната документация и този път не хвърля повече светлина върху обстоятелството как 400 хил. евро, платени в брой за земеделската земя, са се появили в Йерисос. Дали са пресекли границата в пачки или са изтеглени на място и от коя сметка, намесена ли е офшорна схема и как е осъществен трансферът на тези пари, за да се прикрие произходът им. Все въпроси, които с днешна дата са от изключителната компетенция на НАП.

 

Румяна Коларова: Атаката срещупрезидента се наблюдава ежедневно

Атаката срещу президента се наблюдава ежедневно и тя се засили, откакто Росен Плевнелиев заяви подкрепа на протестите срещу правителството. Това коментира по БНР политологът Румяна Коларова, по повод сигнала срещу държавния глава за търговия с влияние и пране на пари, внесен в прокуратурата.
"Пределно ясно е, че ако има някакви факти, които да поставят под съмнение законосъобразността на действията на Росен Плевнелиев - това е преди той въобще да е влязъл в политиката - това е просто неговата дейност като частен бизнесмен".