БСП с план за бързо отхвърляне на вота

Най-доброто от печата

16-10-2013, 06:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По-голямата интрига е дали ще има кворум

Левицата планира стегнати дебати по втория вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който бе внесен от ГЕРБ миналата седмица заради "провал на управляващите в регионалната политика и инфраструктурата". Обсъждането в пленарна залата е в сряда.

Червените смятат да защитават правителството само с две-три изказвания, за да се стигне до бързо приключване на дебатите по вота и парламентът да може да започне работа по същество, научи "Труд". По закон гласуването трябва да се проведе поне 24 часа след края на дискусията. За да падне правителството, са нужни поне 121 гласа. ГЕРБ имат 97 и се очаква кабинетът да оцелее.

По-голямата интрига е дали ще има кворум, за да се стигне до дебати и гласуване. При първия вот на недоверие работата на парламента бе блокирана за една седмица, тъй като опозицията от ГЕРБ отказваше да влезе в залата. Народните представители от "Атака", които официално не подкрепят властта, бяха в командировка в Брюксел. Управляващите БСП и ДПС имат общо 120 депутати, а за кворум са нужни поне 121.

"ГЕРБ настоява за реални дебати по вота, тъй че управляващото мнозинство трябва да осигури кворум", коментира пред "Труд" депутатката Лиляна Павлова. От опозицията се бяха зарекли да провалят заседанията, ако националистите отсъстват. 
"Парламентарната група на "Атака" ще се събере преди заседанието, за да обсъди стратегията си. Работата ни като народни представители е в залата", обясни пред "Труд" депутатът Явор Нотев. По неофициална информация лидерът Волен Сидеров е на среща с националисти във Виена и се очаква да се върне днес. 
Председателят на БСП Сергей Станишев обеща да направи всичко, за да бъдат депутатите му на линия. И предположи, че от ГЕРБ ще предприемат всякакви процедурни хватки, за да бавят дебатите, тъй като не били много добри в аргументите. 
Основни остриетата по вота ще бъдат Лиляна Павлова от ГЕРБ, която бе ресорен министър в кабинета "Борисов", и червеният депутат Димчо Михалевски.