Нова драма в БФС: Чудят се какво да правят с Б група

Спорт

15-10-2013, 20:46

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Ситуацията е патова, трябва да се вземе решение до Нова година

БФС стартира здраво проучване как да бъде реорганизирано първенството в Б група от сезон 2014/2015, пише Sportline.bg. Последните няколко сезона се провалят заради фалити и отказвания на отбори. Няколко звена в спортно-техническото направление са натоварени с отговорността да проучат възможностите и да се свържат с представители на клубовете, съобщава БТА.

Големият проблем на клубовете в Б група не са транспортните разходи, а основно професионалното лицензиране, плащане на такси и за съдийски наблюдател, както и трудовите договори, налагащи плащане на осигуровки.

Най-добрата възможност е Б група да бъде наречена полупрофесионална и всеки клуб сам да избира дали ще играе с професионалисти или с аматьори. Пречката обаче идва от УЕФА, която изисква лигата да е ясно формулирана преди сезона- професионална или аматьорска.

Полупрофесионални дивизии се допускат единствено за първо ниво в съответната страна, ако това са максималните възможности на отборите. Така пред БФС има две опции- да запази групата в сегашния й вид и да я попълва по извънспортни критерии, или пък да направи второто ниво аматьорско.

При втората опция обаче излиза на дневен ред въпроса как кандидатите за промоция ще се пренастройват по най-бързия начин от аматьорското ниво към А група, която ще става все по-ограничена откъм брой участници. При това положение е възможно да бъдат направени няколко регионални Б групи, а първите 2 отбора от всяка от тях да играят финален турнир за попълване на елита. Тогава до този финален турнир ще бъдат допускани единствено клубове, които могат да покрият професионален лиценз. Но и това не е идеален вариант, тъй като двете Северни В групи нямат ресурс да излъчат повече от 1-2 стабилни клуба с възможност за по-голямо развитие.

Каквото и да се случи обаче, решението за бъдещето на Б група трябва да бъде взето около Нова година. През тази година Б група стартира с 14 отбора, като три бяха добавени след началото на първенството.

Миналата ситуацията беше същата- с 14 отбора, като Поморие и Академик (София) се отказаха преди първенството. Спортист (Своге) и Бдин (Видин) пък напуснаха шампионата след неговото начало. Преди това пък втората ни дивизия беше от две групи- Източна и Западна, но и там доста отбори не издържаха.