До долната Земя и обратно, на крилете на Хермес

Хороскоп

15-10-2013, 14:28

Снимка:

N/A

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ретрограден Меркурий - Инструкции за безопасно ползване

Сезонът на затъмненията

Ретрограден Меркурий в Скорпион : 21 октомври - 10 ноември

На 21 октомври, предстои третата, последна за тази година ретроградна фаза на Меркурий. Символично Меркурий е свързан с мисленето, комуникациите, предаването и обмена на информация, поради което неговите ретроградни фази са добили огромна популярност, дори сред онези, които отричат достоверността на астрологичните прогнози. Но дори най-големите скептици, не могат да не забележат и отрекат промяната в начина на мислене и общуване, както и съпътстващите периода на ретроградие информационни и транспортни колапси.

Подробно за ретроградния Меркурий можете да прочетете тук, а сега актуалната астрологична ситуация изисква да обърнем малко по-специално внимание на предстоящата ретроградна фаза в Скорпион. Тя е малко по особена, тъй като съвпада с доста съдбоносен период-този на затъмненията при това в знака на кризите -Скорпион. Там, където Сатурн вече цяла година дълбае основите на нашето съществуване, опитвайки се да ревизира онези от тях, които не стъпват на твърда почва. Има някаква неуловима близост през тази година между Сатурн и Меркурий и техните стационарно-директни фази. През февруари, двамата почти едновременно станаха ретроградни, през юли когато Сатурн възстанови директното си движение преценките ни за реалността не бяха веднага възстановени, тъй като Меркурий отново се синхронизира с него, осъществявайки втората си ретроградна фаза в Рак, а сега  Фокусната точка в ретроградния му период отново е свързана със Сатурн и тройния съвпад с участието на Слънцето, който предстои в края на октомври и началото на ноември. Съвпадите със Слънцето, с която и да било планета отбелязват настъпването на нов цикъл на развитие по съответстващите и теми. Поради което, това ще бъде може би най-повратния момент както в личния, така и в политическия и обществения живот през годината, свързан с множество обрати, оставки и сериозни обществени кризи.

Оценявайки характера на двете планети, обстановката съпътстваща сезонът на затъмненията и акцента върху принципите на Скорпиона, можем да предположим, че очевидно човечеството се нуждае от допълнителна информация и промяна в мисленето и представите, по теми касаещи финансовото управление, дълга, принудата и начина по който си служим с тях за да упражняваме влияние върху околните, въобще контролът като такъв, както и причините, поради които позволяваме или се съгласяваме да се поставим в зависимост от някой или нещо, или напротив поемаме нелеката отговорност да получим власт посредством чуждите зависимости и пристрастия. Даването, получаването и разпределението на общите ресурси видимо са трудна тема и фокусна точна в обществените процеси напоследък. Те вероятно ще станат и повод за поредната обществено-политическа криза. Можем да очакваме също сериозни проблеми с валутния обмен, кризи в банковите институции, а на персонално равнище проблеми касаещи кредитирането и застраховането.

Скорпион е неподвижен знак,надарен с нечовешка упоритост и непоклатими представи, които трудно биха претъпели промяна независимо доколко разумни и обосновани са доводите за това. Ретроградния Меркурий напротив има съвсем определени цели, най- важната от които е промяна в мисленето и представите и подмяната им с нови по адекватни на актуалните нужди и процеси. Иронията е очевидна и посочва нужда от преоценка и промяна  именно на онези всеобщи представи, в контекста на гореизброените скорпионски теми, които са пуснали най-дълбоки корени в глобалното психично поле на обществото и човечеството.

Когато стане въпрос за Скорпион обаче, личния мотив винаги е налице и поражда дълбоки емоционални бури, макар и често маскирани за непоклатима устойчивост и контрол над емоционалния изказ. Ретроградния Меркурий обичайно ни кара да се обърнем навътре, да потънем в дълбоките пластове на съзнанието, от където често изплуват потиснати или неосъзнати до този момент представи и мисловни форми. В Скорпион това обещава да породи една малка психична революция, за жалост съпътствана със срам и вина, поради ограничаващите рамки на табутата, които в този момент могат да бъдат атакувани. Напомнам, че Хермес нарушава табутата едва ли не с първата си глътка въздух - още по обед той вече е задигнал свещенната крава на вездесъщия Аполон. За хора които не са свикнали да интегрират многообразието на мисловния опит обаче, това може да провокира суицидни прояви, агресия и автоагресия. Те от своя страна могат да се превърнат в онзи спусък, който ще освободи бента на напрежението посредством една пречистваща емоционално - вербална буря.  Меркурий в Скорпион гледа на общуването като на бойно поле, а словесните битки тук често са съпроводени с мрачен патос и убийствена ирония. Той няма да се поколебае да използва думите за да нанесе смъртоносен удар, разкривайки истини, които не сме готови да понесем.

Стига да не беше налична съдбовната сянка на затъмненията, заради която ехото от думите ни може да отекне далеч напред в бъдещето и дори да го промени необратимо, този процес може да бъде много освобождаващ. Все пак от дълбока древност Скорпион символизира подземното царство на Хадес - пълно с неземни богатства, но и страховити образи и преживявания, заради които никой от обитателите на средното и горното царства, нито Човек, нито Бог, не дръзва и мисловно дори да надзърне там. Поне не без основателна причина. А онзи, който все пак се осмели да го стори, като например магьосникът Орфей или изящната Венера, плаща прескъпа цена за това. Никой, освен Хермес - единствения официално упълномощен да се разхожда из всички светове, единствения, който може да ни донесе свежи новини и достоверни представи във форма удобна за психо-смилане. Скорпион е воден знак, но неговите води/чувства/ са малко по-особени. В царството на Хадес, водите се движат в реки, които нямат дъно. Те извират от Тартара, най-дълбоката бездна, мрачно място, отдалечено от земята толкова колкото самото небе. Само река Фелегтон представлява поток от разтопена лава, която помита всичко пред себе си. Можем да предположим значи, че позабравени и доброволно захвърлени в долната земя спомени и психични реакции могат да ни връхлетят изневиделица, настойчиво изискващи реабилитация. Или някой, когото насила сме се опитали да забравим, заради голямо огорчение и невъзможност за прошка. Е сега и реабилитацията и прошката са не само възможни, но и необходими, дори да се наложи да излезем от зоната на комфорт и да допуснем немислимото. Особено в случаите когато ще се наложи да се освободим от ролята на жертва, като средство за манипулация и власт на някого.

Периодите на затъмнение обаче имат огромен емоционален заряд, а доколкото той ще бъде освободен в неподвижните води на Скорпиона, те ще бъдат маниакално обсебващи и не винаги в поза на този, който ги преживява. Но пък ретроградния Меркурий в Скорпион ни дава забележителна вазмъжност да поработим именно със "скорпионските особености". Условно можем да разделим трите предстоящи седмици на ретроградие на два под-периода. През първия внезапното спиране и връщане назад, вероятно ще породи бунт, който ще ни отведе право в блатото на скорпионските емоции. Усложненията съпътстващи израза на чувства и емоции, в повечето случаи ще генерират агресивни словесни атака, а отмъстителните  словесни ужилвания ще бъдат по-скоро правило, отколкото изключение. Във втория половина на цикъла, когато благодарение на тройния съвпад, уязвимите точки ще са вече категорично обозначени, ще получим и възможност да рационализираме вътрешните психични процеси, а следователно и да ги управляваме по-ефективно в бъдеще. Тогава ще имаме възможност и да интегрираме положителните качества на Меркурий в Скорпион, разполагащ с магическата власт над словото. Непосредственият опит върху силата на думите и тяхното въздействие върху околните и реалността, комбинирани със съдбовния характер на затъмненията и суровата самодисциплина наложена от Сатурн, ще ни накара да застанем зад казаното в миналото, като по този начин ще ни помогне в бъдеще да бъдем по-отговорни към обещанията ,които даваме и по предпазливи по отношение на съблазнителните увещания на другите.

Звучи многообещаващо и е такова в действителност, но ползите ще станат видими едва след като Меркурий възстанови обичайния си ход и най вече когато излезе от примката на ретроградие в края на ноември. До тогава все пак е добре да имаме пред вид, че представите и изводите ни могат да се окажат погрешни и в последствие да претърпят трансформация.-Похвално, ако се случи! Че видимите перспективи са доста ограничени, което ни пречи да си създадем действително реалистична представа.- А после ще се окаже, че това което ни е пречело да я създадем, е всъщност упоритото усилие да отвръщаме поглед от това което не желаем да видим. Че вероятно не всички обстоятелства са ни известни, което затруднява вярната оценка на онова което виждаме, чуваме и преживяваме. - Най-вече тайните и неудобните истини, които предстои да научим.

И накрая! Рядко се случва някой да каже добра дума за Сатурн, но точно сега той подава онази спасителна сламка, която ни е нужна за да преплуваме през дълбоките и тъмни води на Скорпиона. Защото именно търпението, сериозния анализ и дълбокото вникване в причините и следствията ще ни помогне да придобием  озаряващи и проникновени прозрения, благодарение на които след 10-11 ноември, ще можем  да си изградим един съвсем реалистичен и адекватен на времето подход. Постепенно подземните съкровища /чувства/ ще се превърнат в идеи, на които точно Сатурн ще придаде непоклатима форма. Казват че на Сатурн валят диаманти!