Какво е да живееш без вода? В Омуртаг знаят

Региони

15-10-2013, 10:40

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Вече десетилетия хората са на воден режим

Вече десетилетия в Омуртаг не знаят какво е да имаш вода, която тече от чешмата, щом завъртиш крана, пише в."24 часа".

Хората там израснали на свиреп воден режим, който нито една власт досега не е съумяла да овладее. Три десетилетия поред хората в града и околните села живеят, съобразявайки деня и нощта си с ценните няколко часа, в които от тръбите шурва за малко вода.

Режимът понякога е по-строг, понякога по-лек, но е постоянен и непрекъснато се променя. Тъкмо свикнеш с едните часове, и внезапно ги сменят. Потресаващо е, че понякога няма и по 23 дни вода.

Семействата живеят най-вече от земеделие, както повечето хора в региона. Поливат с вода от бидони. Ако се случи водата да не стигне до тях дори и когато е пусната, заради ниското налягане, ходят до крайпътна чешма на пътя за Варна. А да няма налягане, се случва често. Причината е, че резервоарите не се пълнят докрай.

Повечето села и Омуртаг се зареждат с вода от язовир “Ястребино”. Ако има дъжд, има и вода. Ако няма дъжд – режим. С такава вода се зареждат и болници, детски градини, училища. Въпреки обявеното бедствено положение заради безводието сега в Омуртаг и околните села учебните заведения продължават да работят.

Вода на хората е доставена едва вчера. Първите водоноски се появиха в Омуртаг и веднага бяха окупирани от десетки жители с туби и бутилки. По селата водоноски няма. Общо 11 села и Омуртаг са засегнати от кризата.

Решение на проблема е единствено да се организира доставка на вода от втори водоизточник. За това е нужен вторият водопровод, както и нова помпена станция. Поради липса на пари обаче проектът не е довършен, като досега е глътнал вече 900 000 лева. Преди 8 г. община Омуртаг кандидатствала пред националния съвет по демографски въпроси за средства за допълнително водоснабдяване от язовир “Ястребино”. Трябвало да бъде изграден водопровод от язовира към града на стойност 1,677 млн. евро.