Слагат таван на лихвите на бързите кредити

Най-доброто от печата

15-10-2013, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БНБ ще контролира фирмите, раздаващи пари

Подготвяме законови изменения относно потребителските кредити и кредитните институции, в който обмисляме поставяне на таван на лихвата върху отпусканите пари.

Това съобщи председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев пред Нова телевизия. По думите му новият проектозакон ще бъде внесен в парламента до края на месеца. Депутатът добави, че управляващото мнозинство трябва да го гласува преди приемането на бюджет 2014, за да може новият регламент да влезе по-бързо в действие.

Цонев се надявал, че чрез промените ще се решат проблемите на потребителите, които не внимавали с дребния шрифт в договорите за бърз заем и впоследствие били ощетявани. По данните, с които разполага председателят на комисията по бюджет и финанси, броят на небанковите представители, които отпускат бързите кредити в страната, вече се увеличил трикратно и сега са достигнали 157.

Оказало се, че голямата част дават малки суми, които не попадат в рамките на Закона за потребителските кредити. Експертите обмисляли и въвеждане на лицензионен режим, с помощта на който БНБ да контролира тези фирми. Подготвяли се и два проектозакона, регламентиращи отношенията между банките и кредитополучателите.

„Докато на този свят имат хора, които са готови да подпишат празен лист хартия и да не получат копие, ще се намира някой, който да злоупотреби. Един опитен юрист винаги ще намери някакъв пропуск. Ако се заведе иск, най-вероятно тази фирма ще спре да съществува", заяви икономистът Георги Ганев.