В професионалните гимназии: Ученици със заплати

Най-доброто от печата

15-10-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Приемат без изпит отличници от техникумите в университета

Професионалното ни образование е в колапс. Бизнесът от години се оплаква, че младите хора излизат от училище неподготвени за практиката. В самите техникуми пък се записват предимно ученици с пословично нисък успех, които трудно се справят с технологиите. Просветното министерство готви промени в тази сфера с нов закон за професионалното образование. Вчера идеите за реформа бяха представени в МС на форум под патронажа на премиера Пламен Орешарски.

Само два или три дни училище през седмицата и практика във фирми през останалото време. Това чака учениците в професионалните гимназии, след като у нас бъде въведен дуалният модел на обучение по професията. В момента той се прилага в Швейцария и Германия. Там учениците усвояват професията в реална работна среда.
Просветният министър проф. Анелия Клисарова съобщи, че моделът ще бъде включен в новия закон за професионалното образование, който ще бъде внесен в парламента до Коледа. За да стартира обаче, ще трябва да бъдат направени промени и в други закони, например Кодекса на труда.
След промените младите хора ще ходят на училище, само за да усвояват общообразователните предмети и теоретичните знания по своята специалност. Все още не е решено как точно ще пренесем немската система и колко дни седмично ще прекарват в клас тийнейджърите. Във фирмите, където ще учат занаят, те ще работят под ръководството на ментори от бизнеса. За стажуването си ще получават заплати, но все още не е ясно в какъв размер.
В Германия младежите получават 80 на сто от заплатата на квалифициран работник, но у нас това едва ли ще бъде възможно.
По време на обучението си, отново по чужд модел, младите хора ще трупат кредити за усвоените знания. Те ще им се признават, ако решат да продължат образованието си по-нататък, или ако сменят училището с друго, което има сходен профил. Министерството обмисля също и младите хора, които са най-добри в професията си, след завършване на гимназията да бъдат приемани в университетите преференциално, най-вероятно без изпит.
Фирмите пък ще бъдат стимулирани да наемат отличниците от техникумите, ако те искат директно да започнат работа. Новият закон предвижда и система, чрез която да се валидират знанията, получени чрез самообразование.
За последните 10 години учениците, които са избрали да учат в професионални гимназии, са намалели с 50 000, уточни Клисарова. По нейните думи причината е в това, че много семейства предпочитат да записват децата си в така наречените елитни гимназии, вместо да ги мотивират да вземат професия. Сега в техникуми учат малко над 142 000 ученици. От 2001 година насам те са намалели с 60. Самите учители в професионалните школа също застаряват и едва 9,8 на сто от тях са под 34 години, каза още Клисарова. Другият голям проблем бил, че към професионалните школа се насочват ученици с нисък успех, а ние разчитаме те да усвояват новите технологии, каза още министърът. Според нея трябва да се намери начин към техникумите да бъдат насочвани и отличници.