Кой за какво се бори в последния кръг от квалификациите за Мондиал 2014

Пет отбора вече си осигуриха място на финалите в Бразилия през следващата година: Белгия, Италия, Германия, Холандия и Швейцария. Освен тях, както и Хърватия и Швеция, които са сигурни участници в баражите, още 18 тима все още имат шансове за едно от първите две места в крайните класирания на деветте групи. Анализ на bTV показва, кой за какво се бори в последния кръг от квалификациите за Мондиал 2014. 

Група 1
Интрига тук няма. Белгия се класира автоматично, след като си осигури първото място в миналия кръг, а Хърватия ще играе бараж.

Група 2
Италия е сигурен победител във втора група. Четири отбора, сред които и нашият, се борят за второто място и именно това е причината, поради която то най-вероятно няма да дава право на участие в плейофите.
В момента България заема втора позиция, а при победа срещу Чехия може да загуби мястото си единствено, ако Дания надиграе Малта със седем гола повече от постигнатия от нашия тим резултат.
Чехите може да завършат втори, ако спечелят в София и ''червеният динамит'' се провали при домакинството си на Малта. Армения пък се нуждае от победа при визитата си на Италия и грешки на другите три тима.

Група 3
И в тази група първите две места вече са ясни. Германия е победител, а Швеция очаква жребия за баражите, заемайки второто място.

Група 4
Холандия спечели групата, докато Турция, Румъния и Унгария все още си оспорват втората позиция.
Турция приема Холандия, а Румъния е домакин на Естония.
И двата тима имат 16 точки в актива си, но южните ни съседи имат по-добра голова разлика с 4 попадения. Единственият шанс за Унгария е да спечели като домакин на абсолютния аутсайдер Андора, а Турция и Румъния да загубят срещите си.

Група 5
Швейцария изненадващо триумфира на лидерската позиция. Второто място си оспорват тимовете на Словения и Исландия.
Скандинавската държава никога не е участвала на голям футболен форум, а може да си осигури второто място с победа при гостуването на Норвегия. При друг краен изход и успех на Словения в швейцарската столица Берн, бившата югославска държава ще участва на баражите.

Група 6
Русия и Португалия си оспорват първото и съответно второто място.
Руснаците са лидери с три точки аванс и може да загубят мястото си, само ако допуснат поражение при визитата си на Азербайджан, а Португалия спечели като домакин на Люксембург с разгромен резултат, наваксвайки изоставането си в головата разлика от седем попадения.

Група 7
Босна и Херцеговина и Гърция са с еднакъв актив от 22 точки на първите две места.
Босна ще се класира за голямо първенство за първи път в историята си, ако спечели гостуването си на Литва или просто постигне по-добър резултат от гръцкия тим, който приема Лихтенщайн. Гърците се нуждаят от успех със скромните 18 гола, ако Босна успее да спечели в Каунас.

Група 8
Англия е лидер с 19 точки пред Украйна с 18 и Черна Гора с 15.
Англичаните ще се класират за финалите в Бразилия с победа над Полша на ''Уембли''. Ако не постигнат успех, Украйна ще има възможност да завърши на първа позиция, печелейки срещу Сан Марино, който няма нито една точка в актива си до момента.
Черна Гора има само теоретични шансове за второто място, като се нуждае от победа на Сан Марино и наваксване на разлика от 12 попадения при головото съотношение.

Група 9
Испания се нуждае от точка срещу Грузия, за да завърши на първо място. Франция вече си осигури място в плейофите, но все още може да спечели групата по голова разлика, ако победи Финландия и Испания загуби с нужния резултат.