Башар Асад: Наградата за мир трябваше да е моя

Нобеловата награда за мир за 2013 г. трябваше да е моя, пошегувал се сирийският президент Башар Асад, съобщава в. "Ал Ахбар", цитиран от Дарик. Коментарът на президента бил направен шеговито, когато стана ясно, че призът отива в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Експерти на ОЗХО работят в Сирия по унищожаването на арсеналите от химически оръжия на страната и трябва да приключат работата си по план до средата на 2014 г. "Ал Ахбар" твърди, че през 2003 г., пише БГНЕС. Асад бил предложил всички страни от региона да се откажат от оръжията си за масово унищожение.
Изданието не влиза в детайли кога и пред кого сирийският президент е изразил шеговитото си мнение за това, че той е трябвало да бъде лауреат на Нобеловата награда за мир.

На 11 октомври Норвежкият нобелов комитет обяви, че тази година удостоява Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) с Нобелова награда за мир за нейните "широкообхватни усилия" за освобождаването на света от такъв арсенал. "Последните събития в Сирия, където химическите оръжия бяха отново пуснати в употреба, подчертават необходимостта от увеличаване на усилията за ликвидирането им", се казва в съобщението на комитета., се допълва в съобщението.
Базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия е създадена през 1997 г., за да надзирава спазването на Конвенцията за всеобхватна забрана на химическите оръжия - първото международно споразумение за поставяне извън закона на този клас оръжия за масово унищожение. Организацията има 189 страни членки и удостояването й с Нобеловата награда за мир става буквално дни, след като Сирия се присъедини към нея. Експерти на ОЗХО работят понастоящем съвместно с експерти на ООН по локализирането и обезвреждането на химическия арсенал на Сирия.
Официалното връчване на Нобеловата награда за мир ще бъде в Осло на 10 декември, датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредител на наградата.