Кръв, пот и храна... признаци на стреса

Общество

14-10-2013, 17:50

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дори и да сте неприлично богати или да живеете в тропически рай, шансовете никога да не сте се сблъсквали със стреса са минимални

Той представлява една от задължителните характеристики на живота особено след т.нар. индустриална революция. Все повече специалисти свързват състоянието на пренапрежение и необоснована на пръв поглед умора с причините за различни сериозни заболявания, включително и злокачествени.

Всеки добре познава най-честите прояви на стреса - пресъхнало гърло, потни длани, мускулно напрежение... Но има и много други, по-малко известни симптоми на стреса, които също оказват съществено влияние върху начина и качеството на живот. Как да ги разпознаваме и да се справяме с тях:

1. Разстройство в краткосрочната памет

Ако забравяте лесно, трудно се концентрирате или не можете да вземате решения, това може да се дължи именно на прекомерния стрес. Или пък просто ви липсва увереност? Дори и да е така, нищо няма да ви навреди да се откъснете за 10 минути от напрегнатото всекидневие с чаша горещ чай в ръка.

2. Прозявките

Ако постоянно се прозявате, а не се чувствате сънени, причината за това може да се крие в т.нар. повърхностно дишане, причинено от стрес. В такъв случай човек се прозява, за да успее да навакса недостига на кислород в тялото. Ако подозирате, че става дума за такова състояние, починете за кратко и многократно поемайте дълбоко въздух.

3. Кръв, пот и... храна

Стресът е жизненоважен елемент от еволюцията на човека, тъй като стимулира образуването на хормона адреналин, който е помагал на предците ни за оцеляването и набавянето на храна. За съжаление обаче прекомерният стрес стимулира и секрецията на хормони, наречени катехоламини, които участват в процесите на кръвосъсирване. По този начин хроничният стрес се явява една от причините за сърдечен удар или криза. Решението: Научете се да разпознавате и да се справяте със стреса бързо, като откриете най-добрия начин за себе си.

4. Изпотяване

Друго последствие от породения от стрес хормонален дисбаланс е изпотяването, особено под мишниците. Там потта е с по-различна консистенция от други части на тялото и с по-силна миризма. Решението: Поддържайте добра хигиена, използвайте рол-он и се научете да се справяте със стреса.

5. Злоупотреба със стимуланти

Много хора използват стимуланти като тютюна, кофеина и особено алкохол, за да се справят със стреса. Търсеният чрез тях ефект обаче е илюзорен. Никотинът е доказано вреден за здравето изобщо, а проблемът в случая с алкохола и кофеина се състои в това, че те могат да понижат рязко кръвната захар, което също може да причини стрес на тялото. Решението: Ограничете консумацията на кафе и всички съдържащи кофеин напитки, най-добре спрете цигарите (поне ги намалете, за да намалее и стресът). Ако искате да сте в кондиция в следобедните часове, избягвайте алкохола през обедната почивка. Пийте вода равномерно през целия ден.

6. Сухота в устата

Сухата уста е следствие от понижаването на количеството слюнка в устната кухина. Това може да доведе и до лош дъх, халитоза и проблеми със зъбите. Пийте вода по-често и се грижете за зъбите си: редовно ги мийте и ги почиствайте с конец след хранене.

7. Болка в мускулите

Когато човек е под стрес, мускулите му се свиват (усещането е за разтегляне!). Това състояние е особено характерно за мускулите на гърба, докато тези на кръста често изпадат в болезнени спазми. В такива случаи опитайте следното: поставете ръката си на другото рамо, опипайте с пръсти, потърсете за напрегнати точки и внимателно масажирайте. Вземете топъл душ (още по-добре вана с ароматни масла).

8. Газове

Честото отделяне на газове със сигурност причинява неудобство. Въпреки че по-често е резултат от грешка в диетата, то може да се дължи и на прекомерния стрес във всекидневието. Газовете, болезнените спазми, стомашните киселини и диарията са симптоми на синдрома на дразнимото черво, който обичайно се отключва именно от стрес. Затова ограничете кофеина, алкохола и газираните напитки. Избягвайте да дъвчете дъвка и не пийте нищо през сламка.

9. Пърхот

Продължителният стрес отслабва имунната система. Една от проявите на слабия имунитет е и появата на пърхот, защото гъбичките, които го причиняват, намират благоприятна среда за развитие. За да се справите с този проблем, след къпане винаги изсушавайте косата си с кърпа, вместо със сешоар (освен косата, сешоарът има свойството да изсушава и скалпа, което задълбочава проблема). Внимавайте също с някои противопърхотни шампоани, които са твърде агресивни към кожата на главата и могат да я изсушат. Редувайте своя шампоан с бебешки или ползвайте смес от двата.

10. Неспокойни крака

Тъй като прекомерният стрес води до дисбаланс на някои електролити в тялото, може да установите, че изпитвате тежест в краката (дори и без да сте ги натоварвали) или пък че имате спазми в долните крайници (най-често през нощта). За да превъзмогнете това състояние, пийте по-често вода и след консултация с лекаря си вземайте магнезий като хранителна добавка.

11. Настинка

Отслабеният в резултат на стреса имунитет ни прави и по-податливи на настинки и грип. Други признаци на понижения имунитет може да включват появата на акне, псориазис, брадавици и други кожни проблеми. Най-ефективният начин да се предпазим е като спортуваме и се движим повече - основно аеробни упражнения. Добрата форма и фигура създават и самочувствие, т.е. допринасят също за понижаване на на стреса. Естествено, както с всичко останало, така и със спорта не бива да се прекалява.

12. Напълняване

Под действието на стресовия хормон кортизол тялото започва да натрупва мазнини, особено в областта на корема. Освен това прекомерният стрес кара повечето хора да преяждат с любимите си, но вредни храни.

 

Източник: zdrave.bg