Европейските пари не стигат до всички

Общество

14-10-2013, 16:47

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Малките общини остават изолирани

В последните 7 години 1100 селища с население до петстотин души не са получили никакви европейски средства заради различни ограничения в отделните оперативни програми.

Сдружението на общините настоя да се заложи интегрирано планиране, а не да се действа на парче. Отново беше повторено искането за ясни правила при налагането на финансови корекции по европроектите, за да не остава усещането за субективност.

Националното сдружение на общините, кметът на Пазарджик Тодор Попов и изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова настояха през следващия период оперативните програми да бъдат по-гъвкави, така че всички хора да имат достъп до европейски средства.

Тодор Попов подчерта, че два месеца преди началото на новия период още няма яснота по приоритетите за финансиране и обхвата на програмите. Не се знае и откъде ще дойдат средства за общинските пътища, за превенция на наводненията и подобряване на екологичната градска среда.

Очаква се сдружението на общините отново да постави искането си за замразяване на таксата за депониране на отпадъци, която сега е 15 лева на тон. Размерът й трябва да се запази, докато общините организират дейностите, които ще доведат до намаляване на депонираните отпадъци.