Прокуратурата повдига обвинение на Росен Желязков

Росен Желязков - бивш главен секретар на Министерски съвет, е обвинен за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

Желязков е обвинен за това, че в периода 27 април 2013 г. - 12 май 2013 г., като главен секретар на МС, с цел да набави облага за другиго  ("Мултипринт" ООД), не е изпълнил служебните си задължения.

Той не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Въпреки задълженията си Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и за пригодяването на всяка отделна бройка.

Настъпили са немаловажни вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение „Подписка“.