"Досиетата: Секс" просветляват децата ни кое как се прави

След "Приключенията на Кънчо", това е поредна скандална "образователна" литература

Пазарът е наводнен с издания, от които тийнейджърите научават как се слага презерватив или що е това конилингус и фелацио. Все думи, от които родителите им се изпотяват като Веско Маринов на концерт.

Последният хит на книжния пазар се казва "Досиетата: Секс" с автор сръбкинята Ясминка Петрович, пише в."Всеки ден". Срещу 1,95лв. любопитният хлапак получава наръчник, който обещава да го анправи опитен любовник като Джакомо Казанова.

Анотацията на книгата казва повече от нужното: "В желанието си да Ви информираме и успокоим, да Ви научим и насърчим, както и да се позабавляваме, решихме да напишем книга за секса, но без да премълчаваме абсолютно нищо. За целта сформирахме отбор от пълни лаици, т.е. непрофесионалисти (плюс две лелки), които проведоха анкета с младежи на възраст от 8 до 18г."

Авторката - 53-годишната Ясминка Петрович, е завършила испанска филология в Белградския университет. Т.е. не е компетентна да образова сексуално децата, а разчита да ги омагьоса на база собствения си опит. Изданието се рекламира с мотото: "Без цип на устата". Измежду кориците изкачат две тетки, които пространно обясняват "защо сексът е тилкова привлекателен". На всичкото отгоре четивото изобилства от пикантни рисунки, сакън децата да не се объркат и да направят нещо погрешно.

Секс досиетата си младежите пишат и благодарение на друго четиво, този пъът одобрено от просветното министерство. макар че е предназначено само за преподавателите от 5 до 8 клас, "Азбука за теб и  мен" втрещи обществото преди дни с начина на представяне на любовната игра. Родителите на школниците пък побързаха да сравнят помагалото с детско порно, каквото си е, след като на притеснените учители им се налага да обяснят интимности като как се правят свирки например. Според родителите е недопустимо обучението да предвижда провеждане на ролеви игри, в които учениците трябва да се поставят на мястото на гейове, лесбийки, транссексуалнии проститутки или да учат теми, свързани със сексуалните фантазии и проституцията. И побързаха да подадат жалба до главния прокурор Сотир Цацаров с мотив, че съдържанието на учебното помагало подбужда към извъършване на тежки развратни престъпления и склонява малолетни и непълнолетни към проституция.

Впечатляваща тема от помагалото е озаглавена "Моята личност". При нея учителят трябва да прочете на децата "Приказка за момичето и корабния дърводелец". Сюжетната линия разказва за дърводелец, който иска да спи с момичето, за да ремонтира лодката й, с която тя да отиде на остров на годеника си. Девойката не се двоуми, ляга си с дърводелеца, но за зла беда нейният приятел научава за изневярата и я изоставя.

Алтернативната сексуалност също е засегната доста обширно. Според учебното съдържание децата трябва да влязат в ролите на гей, който крие ориентацията си, както и на 30-годишна лесбийка с нещастен брак. Обучението предвижда и други роли - на малолетна проститутка, на семеен бисексуален мъж, на транссексуален, който се облича като жена и обмисля хирургическа промяна на пола си.

Нищо чудно, че след време децата ни завършват училище като дипломирани сексолози, но уверено спрягат Ханку Брад за един от първите командоси на България. В началото на годината друг подобен случай докара майките до нервна криза - "Приключенията на Кънчо" бе брошурата, която миналата пролет нашумя с "образователния си ефект".

Причината бе, че провокативната диплянка под формата на комикс, издание на софийската РИОКОЗ, описва патилата на пениса Кънчо. Най-скандалното бе, че рисунките на човечето пишка, което си надява презерватив, се разпространяваха освен в училищата и в детските градини. Изприщени от притеснение майки окупираха тогава забавачките за лична проверка дали 3-4 годишните им деца вече не са подложени на "ограмотяването". В брошурата блестят такива култови изказвания като "Кънчо се събуди, готов да се труди. Известен щурмовак съм аз. Изпълнен съм с енергия и страст."