Как Банев погреба боновете на пенсионерите в холандска мечта

Кой не знае Николай Банев, кой не е слушал за него?

Неговата олигархична история е като сбит преразказ на всичко, което ни се случи за четвърт век и обяснява защо днес народът беднува, а бившите комсомолци ни дразнят по телевизията с имения за милиони.

Ето приказката накратко: „Имало едно време колеги в ЦК на ДКМС с имената Николай Банев и Красимир Премянов. Когато Партията – майка се върнала на власт при демокрацията, единият станал бизнесмен, а другият - крупен политик. Партията решила да даде икономиката на страната на свои момчета и измислила т.нар. масова приватизация.

С тв реклама за стотина хиляди долара и някое друго кило олио и брашно, холдингът на бизнесмена успял да убеди десетки хиляди пенсионери, подкрепящи партията, че в „нейния” приватизационен фонд техните бонове ще бъдат най-правилно инвестирани. С техните точки са взети съвсем реално гиганти на социндустрията и перли на туризма. Днес от първите няма и помен – които не са разпарчетосани за старо желязо, са удавени в дългове, а вторите кретат. А стопанинът им гордо показва кичозната си къща в полите на Витоша, парадира с частни самолети.

Междувременно, както изненадващо се разбра от съда, АКБ Форес се е превърнал в холандска офшорка.  Значи пенсионерите, на които се обещаваха достойни старини и добри доходи срещу поверените от тях приватизационни бонове са обречени да тънат в мизерия.

Ето как разказаха юридическата част от историята колегите от сайта Афера:

„Казват, че като наказателен съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд е прототип на съдия Стоева от Седем часа разлика. Само че прототипът е много бледен и постен. В публичното пространство част от новините са, че съдия Ченалова е оправдала Илиян Тодоров за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека Соло – осъден на доживотен затвор на втора истанция; постановила съмнителен арест на Алексей Петров по делото Октопод; любителка /според засечените СРС/ на кошници с плодове, като при липса на плодове иска повторна доставка; обвиняема в Македония по дело за 2.5 млн. долара и т.н.

Родна българска магистратка, добре позната на етичната комисия при Висшия съдебен съвет, но все още минаваща между капките.

Сега вече съдия Ченалова е в търговското отделение на Софийски градски съд. Търговско дело № 455/2013г. по описа на СГС- несъстоятелност.

От справка в електронната система направена на 20.06.2013г. с се установява, че делото е образувано на 30.01.2013 г. по молба на Хънтли оувърсийз трейдинг корпорейшън АД Панама срещу първи ответник Холандска мечта АС- ЕИК 1230370889, с предишно название Финансов Индустриален комплекс АКБ Форес, и втори ответник Виктория еър ВМ ООД ЕИК 160122390, правоприемник на Бизнес Еър ЕООД.

По делото, на основание определение от 14.06.2013г., е издадена обезпечителна заповед на Хънтли оувърсийз трейдинг корпорейшън АД Панама, представлявано от Цветан Иванов Расоков, за спиране на изп. дело № 201380104000063 от 2013 г. на ЧСИ Трифон Димитров с рег. № 801 и район на действие БОС, по което се продава имот на Хелио тур с АД.

Само че „Хелио тур с” АД, видно от направената справка, не фигурира и не е вписано като ответник по делото. Как тогава е издадена обезпечителна заповед по търговско дело срещу Дружество, което не е страна по делото може да обясни само съдия Ченалова.

Ако може да обясни и още един дребен факт. Исковата молба по търговското дело е подадена на 25.01.2013г., делото е образувано на 30.01.2013г. Изпълнителното дело е образувано един месец по късно – как тогава номерът на изпълнителното дело се е появил в исковата молба. Не е за разглеждане това търговско дело, кой знае какво може да излезе още.

На 27.06.2013 г. е подадена въззивна жалба срещу определението за спиране на изпълнителното дело, която в тридневен срок трябва да се изпрати на Софийския апелативен съд. Разбира се още не е изпратена. Изпратена е жалба директно до САС, който я изпраща на СГС за комплектоване – молбата не се връща обратно за разглеждане от втора инстанция. Никой не може да задължи съдия Ченалова да спазва законните срокове.

Работи ли съдия Ченалова в интерес на олигарха Николай Банев?

Или по точно в интерес на семейство Николай и Евгения Баневи, защото Евгения Банева е изпълнителен директор на Хелио тур с АД и те имат интерес в едно дело по несъстоятелност да блокират кредиторите на „Хелио тур с” АД при събиране на вземанията си?

А кредиторите са много – частници, НАП, общински вземания, Агенция за следприватизационен контрол и т.н. Целта е обявяването на Хелио тур с АД в несъстоятелност и спиране на плащания на задължения с години, спиране насочване на изпълненията към недвижимите имоти – обичаен ход на олигарха Николай Банев изпитан в други негови фирми – Елма Троян (където и Хънтли оувърсийз трейдинг корпорейшън АД Панама е собственик), Полимери Девня и др. Представените писмени доказателства по търговското дело са изготвени във фирми собственост на Николай и Евгения Баневи.

Според справките в търговският регистър Хънтли оувърсийз трейдинг корпорейшън АД Панама е собственик на Болата турист ЕООД ЕИК 124544680, управител Петър Върбанов и адрес В. с. Русалка- Каварна. Болата турист е в управителния съвет на Хелио тур с АД, заедно с Николай и Евгения Баневи.

Николай и Евгения Баневи също са собственици на Финансов Индустриален комплекс АКБ Форес сега Холандска мечта АС- първия ответник по делото. Ваканционно селище Русалка, където е адресът на фирмата на ищеца Болата турист също е собственост на Николай и Евгения Баневи чрез АКБ КОРПОРАЦИЯ и РУСАЛКА ТУР. Николай и Евгения Баневи са и в управителния и надзорен съвет на несъществуващият трети ответник Хелио тур с АД.

Николай Банев е 50% собственик на Бизнес еър сега Виктория еър ВМ ООД- втория ответник по делото. Интересно е, че Цветан Иванов Расоков – първи братовчед на Банев „съди” роднината

като се явява представител на Хънтли оувърсийз трейдинг корпорейшън АД Панама. Дали той знае, че от негово име се води това дело за несъстоятелност и той ли е подписал всички документи по делото, но това е въпрос за прокурори? На 12.06.2013г. офшорката се представлява от нов пълномощник - юрист на Евгения Банева.

Друг факт – според електронният регистър на СГС до 22.03.2013г. делото се е движело според законовите изисквания. На 22.03.2013 са дадени указания за изпълнение в 14-дневен срок и делото е оставено без движение. Указанията не са изпълнени в продължение на почти три месеца и вместо делото да бъде прекратено след изтичането на указания 14 - дневен срок, на 06.06.2013г. отново се удължава срокът, а на 14.06.2013г. се издава въпросната обезпечителна заповед. Наистина тези електронни регистри много „пречат”. А защо документите по търговско дело не могат да се отворят никой не знае.

А най - интересното от всичко е, че няма началство над съдия Ченалова, което да я задължи да спазва законите – нито председателят на Софийския градски съд, нито председателят на Софийския апелативен съд.

автор: СЛАВА