Трапезата на Петковден

Зимният Петковден е празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата. Той е и за почит към покровителя на семейството и рода. Този ден се отбелязва и като начало на зимните празници - правят се курбани и сборове. Жените раздават питки за здравето на животните. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. В народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома). На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза вкслючва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми. Честито на всички именици!

Агнешка курбан чорба
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
250 гр агнешки дреболии
1-2 глави кромид лук
3-4 лютиви чушки
125 гр краве масло
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
връзка магданоз
джоджен
сол
Начин на приготвяне:
Нарязаното на късчета месо се почиства от костите и се измива. Слага се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с вода и се вари, като образувалата се пяна се отстранява с решетеста лъжица. Прибавят се ситно нарязаният лук и лютите чушки.
В мазнината се задушава брашното до златисто оцветяване, размива се с малко бульон и се изсипва в чорбата. Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още 5 минути.
Застройва се със смес от жълтък и кисело мляко. сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.
Курбан чорбата от агнешко задължително присъства в традиционната празнична трапеза на Петковден - 14 октомври.

Сарми с агнешко
Необходими продукти:
600 г много ситно скълцано агнешко месо от бута
1 вр. пресен лук
80 г ориз, сварен в 100 мл вода
6 с.л. зехтин
1 бр. яйце
1 с.л. джоджен, нарязан на ситно
1 ч.л. черен пипер
50-60 бр. листа от липа (лоза, хрян)
за соса:
200 г кисело мляко с по-висока масленост
2 бр. яйца
1 ч.л. препечено брашно
сол
Начин на приготвяне:
В мазнината се задушава лукът с 1 с.л. вода, като изври водата се прибавя месото, ориза и пипера. Посолява се на вкус. Отстранява се от огъня и се прибавя разбитото яйце и джоджена. Съединяват се липовите листа 2 по 2 и се завиват с месото. Лъскавата страна трябва да остане навън. Ако се използват листа от хрян или лоза - предварително се бланшират. Сармите се подреждат в тенджера, притискат се с чиния, заливат се с бульон и се варят на тих огън. За соса, яйцата се разбиват с брашното на водна баня докато се посгъстят, прибавя се млякото и се отделя от огъня. Сармите се заливат със соса и се поднасят с пресен джоджен.

Яхния с праз
Необходими продукти:
3 - 4 стръка праз (само бялата част)
2 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
3-4 скилидки чесън
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Почистеният праз се нарязва на парченца, дълги 3 сантиметра. Сваряват се на пара омекване. Отцеждат се от водата праза и се поставя в дълбока чиния. В дълбок тиган уок се загрява олито и се добавя чесанът, нарязан на ситно. След това се добавя брашното, когато стане златисто се разрежда с бульона, останал от варенето на пара, ако е необходимо се добавя още малко вода. Разбърква се с дървена лъжица само в една посока, за да стане хомогенен соса. Добавя се и доматеното пюре и се рабърква добре. Праза се залива със соса и се поръсва с нарязания магданоз.

Овче печено
Необходими продукти:
1-2 кг. овче месо от карето, масло, сол, пипер
Начин на приготвяне:
Измитото месо посоляваме със сол и червен пипер. Увиваме го с няколко бели, чисти книги, които сме намазали добре с масло. Месото печем на шиш. Когато то омекне, освобождава се от книгата, пече се още малко, за да добие цвят, и после се поднася с доматен сос. Като гарнитура се дават картофени крокети.
Овчето месо е един от задължителните елементи на трапезата на Петковден - 14 октомври.

Празнична пита
Необходими продукти:
1кг брашно
220г краве масло
200мл прясно мляко
200г кисело мляко
5 яйца
15г мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
От изброените продукти (без мазнината и 1 яйце) се меси меко тесто, което се разделя на три топки. От всяка се точи кора, с диаметър около 25см, и се маже с разтопеното масло. Редят се една върху друга и се разтеглят с ръце, за да се получи правоъгълник. Завива се на руло, което се срязва по средата, за да се получат две. Първо се усуква и разделя, навива се като охлюв и се слага в средата на намаслената тавичка. По същия начин се усуква и второто руло се увива около първото. Питата втасва около 30 минути, маже се с жълтък и се пече в предварително загрята фурна. По желание може да се украси отгоре с обелени ядки от бадеми.