Училищата въвеждат официално от 9-и клас: Урок "Разпознай терориста"

Най-доброто от печата

14-10-2013, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предстои да се изготвят програми и за студентите

“Обмислете отглеждането на куче, което да обезкуражава натрапниците.”

Това е един от съветите в урока за безопасност при терористична заплаха, който ще бъде част от учебната програма по военно обучение в 9-и клас. Програмата ще включва по 5 учебни часа в 9-и и 10-и клас и ще започне през декември.

Презентациите за 10-те урока са качени на сайта на Военното окръжие и са изготвени от преподаватели от Военната академия и университета “Васил Левски”. Уроците ще се изнасят в час на класния от преподавател, излъчен от военен или цивилен служител от Централното военно окръжие.

Урокът за оцеляване ще включва и познания за откриване на невзривени боеприпаси. Според неизвестния автор терористичните действия са криминални действия и затова мерките са едни и същи.

Отношението към сигурността е най-важно, ще чуят младежите. Затова те трябва да бъдат нащрек, ако забележат подозрителни личности или че някой ги наблюдава. В такъв случай трябва да се доверят на инстинктите си и да съобщят на властите. “Сменяйте личния си режим/маршрут всеки път, когато е възможно. Не изпъквайте. Избягвайте публичността. Не харчете големи суми пари”, са част от съветите към деветокласниците.

Според същия урок необяснимото отсъствие на местни граждани било ранно предупреждение за възможни терористични действия. Трябвало да се пътува в група и да не се вземат стопаджии. Ако бъдат взети за заложници, учениците трябва да изпълняват заповедите на похитителите. Друга точка забранява изявления пред медиите след освобождаването от плен.

В девети клас ще се учи още за същността на гражданско-военните отношения, какви са задълженията на гражданите по отбраната на страната и спасителни и евакуационни действия при криза и война.

Първият урок в 10-и клас ще е историята и настоящето на въоръжените сили у нас. От втория учениците ще научат, че основният пистолет в българската армия е “Макаров”, основното лично оръжие автомат автомат “Калашников”, а основният ни танк - Т 72. По време на третия час ще бъдат обяснени мисията и задачите при операции на армията ни зад граница. В последните два часа ще се преподава как се започва военна служба и какво представлява резервистката служба. Предстои да се изготвят програми за студенти.