До 2050г. в България ще живеят по-малко от 2 млн. българи?

По данни на ЦРУ до 2050 г. в България ще живеят 3,5 млн. души, като българите ще бъдат по-малко от половината

България не е в демографска криза, а в катастрофа и капан. Около това мнение се обединиха ВМРО и неправителствени организации в отворен форум по повод обсъждането на бюджета за 2014 г. Участниците се обявиха срещу безотговорната държавна политика по отношение на бъдещето на България и изчезването на нацията. Те формулираха общи искания към премиера Орешарски, а пренебрегването на проблема определиха като геноцид.

Събитието бе под надслов „Да изчезнеш за 60 години!?" и обедини ВМРО, представители на Центъра за демографска политика, сдружение „Зачатие" и Асоциацията на търговците на детски стоки. Поканени бяха и министрите на здравеопазването, образованието, труда и социалната политика, както кметът на София. Никой от тях обаче не присъства на събитието, предаде КРОСС.

Всички участници в дискусията са категорични, че вече не може да се мине с мерки „по принцип" и трябва да се стимулира не раждаемостта въобще, а грамотната раждаемост.

„Едва 40% от първокласниците са с майчин език български. От началото на тази дискусия България е намаляла със 7 души", предупреди проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Отпадане на тавана от 350 лв. за помощи за отглеждането на деца поискаха участниците в гражданския форум. Този таван подпомага единствено раждаемостта сред несоциализираните групи и води до етнически деформации на обществото.

Нулева ставка на ДДС за детски стоки бе друго от предложенията, направено от Асоциация на търговците на детски стоки в България. Държавата ще загуби пренебрежимите 0,2 % от събираемия данък, което по никакъв начин няма да ощети бюджета, уточни Петя Милина от асоциацията.

Сред предложенията е и създаване на единно министерство, което да се грижи за демографските проблеми чрез политики за семейството.

От сдружение „Зачатие" припомниха, че един от основните обществени проблеми пред страната е стерилитетът. Заместник-председателят на организацията Ирина Попова настоя за промени в нормативната база, за да може безплодието да подлежи на диспансеризация, като диагностиката и лечението се осигуряват от държавата. Сега нищо, свързано с безплодието, не се поема от здравната каса, припомни Ирина Попова.

Списъкът с общите искания ще бъде изпратен на министър-председателя Орешарски с настояване за спешна среща, за да може предложенията да получат място в структурата на бюджета за 2014 г.