Фандъкова: МЗ трябва да предприеме спешни мерки за бежанския център във „Враждебна”

Говори се дори за бедствено положение и за опасност от зарази

Министерство на здравеопазването и здравната инспекция трябва да предприемат спешни мерки по отношение на условията, в които живеят настанените бежанци в центъра в квартал „Враждебна”. Това заяви в интервю за Фокус кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по отношение на бежанския проблем в София.

По думите на Фандъкова – още от първия ден след отварянето на този център е ясно, че условията не са подходящи за настаняване на бежанци, като доказателство за това са направените репортажи и констатираните сериозни проблеми от лекари. „Говори се дори за бедствено положение и за опасност от зарази, като тази опасност е както за хората вътре, така и за хората извън бежанския център”, отбеляза столичният кмет.

Тя обясни, че е провела разговори по тази тема с председателя на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, в които е настояла да се спре настаняването на бежанци в този център, и е получила уверението, че това вече е факт.

Според Йорданка Фандъкова – напрежението в бежанските центрове създава напрежение и извън тях и именно заради това трябва да се предприемат незабавни мерки по отношение на ситуацията в бежанския център във „Враждебна”.

„Условията във фургоните във военните поделения, където също са настанени бежанци, са доста по-добри и нормални за живот, отколкото тези в бежанския център. Когато се поеме грижата за настаняване на бежанците, това не трябва да е само за отбиване на номера, но тези хора трябва да бъдат настанени при едни адекватни и нормални условия”, коментира още кметът на Столична община.