Пуснаха България в eBay

Животът

13-10-2013, 10:55

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Офертата била шега, свалена е след часове

България бе обявена за продажба в един от най-популярните сайтове за интернет търговия ebay.

С шегата се протестира срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя у нас. Тя е дело на българин с потребителско име brownbanjo777.

Той пусна държавата за продан в четвъртък вечерта, търгът почва от 9 500 000 паунда. В описанието написал, че продава "райско кътче, естествено опазено и екологично чисто с разнообразни красоти".

За контакт е дал имейла и телефона на президентството на България. Бе пояснил изрично, че това не е истинска обява.

Обявата бе свалена от администраторите на сайта часове след като бе пусната, а оферти за закупуването на държавата липсваха.

Българинът, качил за продажба държавата, е редовен продавач в ebay и има отличен рейтинг.

Тази форма на протест не е новост в интернет. През 2006 г. австралиец опита да продаде Нова Зеландия с начална цена на търга 0,01 австралийски долара. Преди обявата да бъде свалена, наддаването стигна до 3000 долара.

Детройт също бе пуснат за продажба в ebay преди няколко месеца, след като обяви фалит. "Продавачът" искаше 7,5 долара и бе предупредил купувачите, че градът е развалина. Обявата бе свалена след 5 дни.

В историята на ebay има и един случай на реална обява за продажба на град. Офертата бе за градчето Бриджвил, Калифорния. Обявата бе публикувана от брокер на недвижими имоти и подновявана 4 пъти. Веднъж се стига до сделка, но купувачът се отказва, когато вижда окаяното състояние на постройките в градчето. Реалният собственик на градчето го бил купил за 1,25 млн. долара, но се самоубива.

В ebay за продажба бе пуснат и човек. Случката е от 2012 г., а жертвата бе тогавашният футболист на "Ювентус" Амаури. За него се искаха 2 долара, а бонус бе съотборникът му Паоло де Челие. И тази шега не издържа дълго и бе свалена след 3 дни.

Интересен е случаят, когато потребител на ebay обявява за продажба F/A-18 Hornet - многоцелеви изтребител, предназначен за наземна стрелба. ФБР се свързва с продавача и му съобщава, че самолетът може да бъде продаден само на американски гражданин, установил се в САЩ. Другото условие е изтребителят да не напуска въздушното пространство на САЩ. В крайна сметка търгът завършва без продажбата на летателния апарат./ 24chasa.bg