Хранителен план срещу целулит

Животът

12-10-2013, 06:09

Снимка:

Thinkstock/ Guliver

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да заличим белези, стрии и целулит

Разберете кои храни са приятели на кожата ви

Почти всяка жена се сблъсква с целулита в даден момент от живота си. Много фактори влияят върху образуването на така наречената портокалова кожа, като единият от тях е хранителният режим на дамата. Хормоналният дисбаланс, гените, наднорменото тегло и стресът също могат да окажат влияние върху състоянието на кожата, пише tialoto.bg.

Невинаги става въпрос за нивата на мазнини в тялото – спортистките също могат да имат целулит, макар че в повечето случаи той е по-малко. Според диетолога Кристина Белей най-често портокаловата кожа е свързана с хормоните. Това обаче не означава, че вие сте безсилни и не може да се сдобиете с по-гладка кожа.

Всъщност хранителният режим може да се окаже определящ. Ето и коя е диетата, която ще ви помогне в борбата срещу портокаловата кожа:

1. Яжте зелени зеленчуци. Яжте повече броколи, зеле, краставици и карфиол, защото те подкрепят детоксикацията на чернодробните ензими. Вие трябва да помогнете на вашето тяло да премахне излишното количество естроген. Ако вашият естроген е небалансиран, е по-вероятно да страдате от кожни проблеми. Лукът и чесънът също биха помогнали.

2. Останете хидратирани. Пийте по 1,5-2 литра вода на ден. По този начин ще помогнете на тялото си да елиминира отпадъците и да намали количеството вода, която задържа. Би било много полезно всеки ден да пиете сок от авокадо, краставици, спанак и броколи – мощен антиоксидантен микс. Може да добавите пресни ябълки за по-голяма сладост, както и синьо-зелените водорасли спирулина. Витамин C е от жизнено значение за създаването на колаген. За да си го набавите, диетата ви трябва да включва киви, портокал, папая или ананас.

3. Яжте храни, които са естествени диуретици. По този начин също ще предотвратите задържането на вода. Храните, които трябва да консумирате, са: краставици, целина, аспержи, домати, чесън, артишок, магданоз, червени боровинки и диня. Експерти препоръчват и консумацията на храни, богати на калий, за да се възстанови балансът на течности в организма. Такива източници са: бананите, сушените кайсии, спанакът, сладките картофи, пъпешът и нискомаслените млечни продукти.

4. Приемайте протеини. Яжте повече риба, пиле, яйца и бобови растения, които съдържат аминокиселини. Те помагат на тялото да произвежда повече естествен колаген.

5. Консумирайте червени храни. Яжте червено грозде, както и пийте сок от него или пък червено вино. В тези продукти се съдържат естествени химикали, които блокират ензимите, разрушаващи колагена. Може да приемате и добавка – екстракт от гроздови семена. Също така яжте малини, ягоди, къпини и боровинки.

6. Не пренебрегвайте добрите мазнини. Омега-3 мастните киселини хидратират кожата и разширяват кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението и притока на кръв. Два пъти седмично яжте мазна риба. Ако сте вегетарианци, включете в диетата си много източници на растителни омега-3 мазнини като орехи, ленено семе, тиквено семе и соя.

Ето и кои са приятелите на целулита, които НЕ трябва да присъстват във вашия хранителен план:

1. Сол. Тя прави така, че тялото да задържа повече вода, така че избягвайте да солите допълнително храната, която консумирате.

2. Захар. Тя допринася за възпаления в организма, така че избягвайте да я добавяте към храната си. Колкото е възможно ограничете приема на сладки лакомства.

3. Кофеин и алкохол. Те създават напрежение в черния дроб, което се отразява на начина, по който кожата ви изглежда.