Правителството ще съкрати 40 000 души

Политика

11-10-2013, 17:40

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Уволненията ще започнат през декември т.г.

След 1 януари 2014 г. правителството ще уволни 40 000 души от държавната администрация.

Предвижда се уволненията да започнат от 1 декември т.г., за да се спази задължителното едномесечно предизвестие.

Искането се прави във връзка с оптимизиране на разходите и управлението на ресурса, стана ясно от писмо, което финансовият министър Петър Чобанов е изпратил до колегите си министри и шефовете на други институции. Служителите, които са под шапката на ведомствата, до които е разпратено писмото, са около 440 000 души. Така с новите масови съкращения 10% от тях ще останат на улицата.

"Разчетите за размера на средствата за заплати по проектобюджетите Ви следва да бъдат изготвени при 10% съкращение на числеността на персонала от 01.01.2014 г. В тази връзка следва да предприемете действия за промяна на устройствените си правилници, в т.ч. и на второстепенните Ви разпоредители с бюджет и тези от по-ниска степен в срок не по-късно от края на м. ноември 2013", се казва още в писмото. Така с промяната на устройствените планове могат да се премахнат заварени отпреди началници и да се назначат нови като само козметично се промени името на някой отдел или дирекция.

Според все още непотвърдена информация няколко големи структури са изключени от обхвата на съкращенията. До 16 октомври министрите трябва да представят пред Чобанов бюджетите с уволнените си служители.