Национален парк "Пирин" потърси помощ от правителството

Общество

11-10-2013, 17:12

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК спря наказателна процедура срещу Национален парк Пирин

Националният парк изпрати отворено писмо до Пламен Орешарски и Искра Михайлова

Обществен консултативен съвет към Национален парк „Пирин“ изпрати отворено писмо до премиера Пламен Орешарски и министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Темата на писмото бе заседанието на обществения съвет, където са се обсъждали належащи проблеми в парка. Те са били дискутирани и чрез писмото си съветът търси помощ от МОСВ за решаването им.

Ето го и пълният текст на писмото:

"Уважаеми Господин Министър-председател,
Уважаема госпожо Министър,

На 8.10.2013 се проведе заседание на Обществения консултативен съвет към НП „Пирин“, на което присъстваха 20 от 25 членове, кметове, представители на бизнеса, на туристическия бранш, сдружение на фермери и животновъди и зелени неправителствени . Бяха поставени три основни проблема за решаване:
1.Забавяне на изработването на нов план за управление на националния парк и възникващите от това негативни последици върху населението и икономиката на общините в региона на Пирин
2. Необходимостта от промяна на сега действащия план в частта „Норми и режими“ и продължаване на процедурата, започната от община Банско, събразно  Решението на специализирания състав на ВЕЕС на МОСВ
3.Промяна на  действащия план  за отмяна на забраната за провеждане на  паша  в границите  на НП „Пирин“  за да се удовлетворят нуждите на местните хора
По първия  проблем беше дискутирана реалната опасност от загуба на  средствата по ОП „Околна среда“ поради голямо  забавяне на обществена поръчка за нов план  за управление на НП „Пирин“. Последното  беше предизвикано от  бавната работа на Комисията за оценка на офертите и водените съдебни дела  срещу решенията на  Възложителя. Към настоящия момент  един от участниците обжалва Решението на директора на  Дирекция на НП „Пирин“ за прекратяване на поръчката.  Очаква се двуинстанционните съдебни процедури да  отнемат допълнително време.  
На второ място  се обсъди развитието на внесеното  мотивирано предложение  от община Банско за промяна на сега действащия план за управление на НП „Пирин“ , която ще позволи  изграждането на   крайно необходимата  втора кабинкова въжена линия  в ски зоната.  Хронологията на развитието е следната: По заповед на тогавашния  министър на околната среда и водите през февруари беше свикан специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ, който  с пълно мнозинство подкрепи предложението на община Банско.  Започната законова процедура не беше доведена докрай поради оставка на правителството, а краткият мандат на служебното правителство не позволи завършването й.  
Третият основен  проблем  произтича от факта, че икономическата  криза, растящата безработица в региона, намаляване на  инвестициите доведоха до преструктуриране на заетостта, като все повече хора от местното население разчитат на самозадоволяване  от отглеждане на животни  и дърводобив за собствени нужди. Сега действащият план  не дава възможност за извършване на паша в  защитената територия  на Пирин, а  нуждите на местните хора  са от неотложна необходимост.
На заседанието на Обществения консултативния съвет с явно гласуване  беше възложено на директора на Дирекцията на НП „Пирин“ да предложи  на Министъра на околната среда и  водите  да:
удължи срокът по изпълнението на: „Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Разработване на план за управление на „Национален парк Пирин” за периода 2013г-2023г.”, като крайният срок да бъде максимално допустимият по Оперативната програма.
продължи процедурата за промяна на актуалния план  на НП „Пирин“, част „Режими и норми“ съгласно решение на ВЕЕС, поради забавянето на графика за разработването на нов План за управление.
Промени  режимите и нормите, свързани с пашата и допустимите видове животни на територията на „Национален парк Пирин”

Уважаеми Господин Министър Председател,
Уважаема Госпожо  Министър,
Поставените въпроси са в изключителната компетентност на МОСВ и Министерески съвет и се надяване, че поставените проблеми ще бъдат  решени  бързо и в интерес на хората   от общините, граничещи с НП „Пирин“.

Членове на Консултатитен съвет

Георги Икономов – кмет на Банско
Красимир Герчев – кмет на Разлог
Любен Татарски – Председател  на СНЦ „ Долината на Места“

Йордан Каназирев – „Пирин голф енд спа“
Николай Калоянов – „Балканстрой“