Bloomberg: Идва крах за световната икономика

Парите

11-10-2013, 15:32

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според аналитици сега ще бъде по-лошо от кризата на 2008-ма

САЩ досега така и не са решили въпроса с бюджета. А това забавя преговорите и по друг важен въпрос – повишаването на тавана на държавния дълг на страната.

И отсъствието на новини от САЩ вече започва сериозно да тревожи световните пазари. А агенция Bloomberg прогнозира глобален апокалипсис, ако в американския конгрес не успеят да намерят компромис до 17 октомври. Към тази дата в бюджета на САЩ ще останат само 30 млрд. долара, което е равносилно на технически дефолт на най-голямата икономика в света.

Но от най-авторитетната агенция за делова информация Bloomberg предсказват крах на световната икономика в случай, ако САЩ обявят дефолт и не могат да плащат по външните заеми, пише bulgarian.ruvr.ru.

Аналитици сравняват дефолта с банкрута на инвестиционната банка Lehman Brothers в навечерието на кризата от 2008 година и казват, че сега ще бъде още по-лошо. Тогава крахът на Lehman Brothers предизвика най-острата рецесия от времената на Великата депресия в САЩ и стана отправна точка на глобалната финансова криза, от която светът и да сега не може да се оправи.

Ако САЩ сега престанат да плащат по външните заеми, то това ще доведе до дестабилизация на фондовите пазари от Бразилия до Цюрих, ще спре зависимия от държавния дълг кредитен механизъм на сума 5 трилиона долара. А това от своя страна ще доведе до падане на американската валута, а световната икономика ще стигне „до края на света”, смятат в Bloomberg.

На конгреса на САЩ остават 9 дни за спасение. Но противопоставянето на демократите и републиканците продължава. Много аналитици не споделят песимизма на Bloomberg, смятайки го за преждевременен. Те смятат, че работата няма да стигне до дефолт. Рано или късно републиканците и демократите ще се договорят в конгреса и по възможното съкращение на разходите, и по повишаване на тавана на държавния дълг, смята ръководителят на компания „Арбат Капитал” Алексей Голубович:

- Това, че лимитът на държавия дълг не могат да увеличат, е очевидно за сериозните икономисти и специалистите по финансовите пазари, за това за никакъв дефолт на САЩ не може да става дума. В САЩ ще намерят начин да се договорят и да продължат финансирането на бюджетните разходи. В най-добрия случай, бюджетът малко ще бъде съкратен под натиска на републиканците, в най-лошия – републиканците ще се предадат.

В това, че в САЩ е малко вероятен дефолт, не се съмнява ръководителят на друга влиятелна рейтингова агенция- Moody’s Реймънд Макдениъл. Той нарича варианта за прекратяване на плащанията по ценни книжа от страна на казначейството “фантастика” и се позовава на събития от двугодишна давност. Тогава поредното повишаване на тавана на държавния дълг също дълго време не беше решено заради противопоставянето в конгреса, но в крайна сметка републиканците и демократите успяха да се договорят.