Чужди сайтове агитират за покупка на българска земя

Парите

11-10-2013, 15:08

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обяви в интернет рекламират Черноморски пояс плодородна земя

Обяви на английски и руски език, които рекламират продажбата на българска земя, се появиха в интернет само няколко месеца, преди официално да се разреши чужденци да купуват наши ниви.

Американският сайт www.landwatch.com например предлага над 200 оферти за продажбата на българска земя в цялата страна – районите на София, Велико Търново, Елена, Габрово, Рибарица, в планините у нас и край морето. Става дума както за земеделска земя, така и за парцели в регулация. Парцелите са на цени от 7000 до 100 000 евро, в зависимост от квадратурата. Брокерът, който отговаря за продажбата на българска земя, е базиран в американския щат Кентъки, съобщава специализираният портал за селско стопанство и земеделие @агроновините

Десетки парцели в България предлага британският сайт www.rightmove.co.uk. Те са основно по Черноморието, Сливен, Ямбол, Елхово и Велико Търново. В същите локации са предлаганите земи и на британския сайт www.bulgaria-land.co.uk.

Изцяло специализиран в продажбите на българска земя е американският сайт www.blackseaagriculture.com. Той посочва като най-плодородни земеделските земи в Северна България и Южна Румъния, както и в регионите край Черно море в Украйна.

“През 46-та година след новата ера, докато римските легиони напредвали към Карпатите, се натъкнали на воден басейн, заобиколен от земя, чиято почва била толкова богата и плодородна, че била черна. И го нарекли Черно море. До ден днешен, концентрацията на полезни соли, но и същевременно, ниското ниво на соленност на Черно море, допринасят за това земите на България и Румъния да са едни от най-плодородните в света.

Тази информация е важна за умелите инвеститори на 21-ви век, защото днес, същата тази земя се продава на цени, много под реалната стойност. Никой не е по-наясно с това от Блек Сий Агрикълчър (BSA). BSA е специалист в набиращия все по-голяма популярност пазар в аграрния сектор, работещ по системата “нисък риск – висока възвращаемост”. Система, работеща както за частни инвеститори, така и за институции, чрез директни инвестиции и други финансови механизми. Щабквартирата на BSA, която се намира в New York’s Financial District, има съдружник в България, който е на разположение по всяко време.

Защо?

Защото т.нар. Черноморски аграрен пояс е на прага на огромен, ексползивен растеж. С развитието на все повече и повече страни от втория и третия свят, тяхната нужда от храна ще нараства и ще надскочи сегашния капацитет на този сектор в световен мащаб. Вече ставаме свидетели на това как пшеницата (водещият продукт на Черноморският аграрен пояс) се продава на цени по-високи от когато и да било.

Румъния и България са страни от ЕС, с прозападни правителства, които с ентусиазъм прегръщат идеята за свободния пазар. Факт: И в двете страни не се забелязват политически или религиозни борби, които да застрашават стабилността им”, се казва в обширна статия на началната страница, която рекламира горещо продажбата на земя в България и съседните региони. Публикувана е дори и карта, която показва къде се намира най-плодородната земеделска земя. 

Продажбата на българска земя на чужденци среща силен отпор 

Отпадането на забраната за чужденци да купуват българска земя обаче среща сериозен отпор в обществото у нас и рефлектира в социалните мрежи. След като бяха организирани два протеста против падането на ветото, във Facebook дори бе създадена специална група “ЗА Земята на България”, в която вече членуват над 2526 души. Под мотото “Земя, напоена с кръв, не се продава!”, те искат отмяна на чл. 22 от Конституцията, който гласи: “Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон”.

“Искаме забрана в конституцията за чужди физически и юридически лица да придобиват собственост върху българска земя. И това да бъде отразено във всички закони, касаещи земята. Искаме въвеждане на механизми за спиране на безконтролното окрупняване и съсредоточаване на милиони декари земя в ръцете на няколко човека.

Искаме пресичане на опитите за връщане на “султански земи” на турската държава чрез закона за вероизповеданията. Закон, който застрашава 1/3 от българската територия”, се казва още в исканията на групата “ЗА Земята на България”, която се обявява против отменянето на забраната за чужденци да купуват българска земя.