Парламентът освободи Филип Златанов

Политика

11-10-2013, 11:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Георги Ангелов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдът погна Филип Златанов

Гласуването на оставката му се провали на два пъти тази седмица

Парламентът освободи Филип Златанов като председател и член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Гласуваха 171 народни представители, от които 170 – „за”, против – един.

Гласуването на оставката му се провали на два пъти тази седмица, след като в сряда беше отложено, за да бъде изслушан Златанов, а в четвъртък, когато той не дойде, защото бил в провинцията, Христо Бисеров поиска лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които не присъстваха в залата, да дадат обяснение за инициалите Б.Б. И Ц.Ц. в тефтерчето на Златанов.

Златанов стана известен с тефтерчето си със скандални записки и инициали на политици с директиви - да се удари, да се забави, да се оправи. Според прокурорите Златанов, който в момента е обвиняем, е отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

В показаните страници от тефтера има имена на много лица от обществено-политическия живот, сред които и името на Росен Плевнелиев. Президентът обясни, че е имал контакт с КПУКИ заради питане за конфликт на интереси, пратил е всички искани документи, но след това от комисията не са го търсили.

В него фигурират инициалите Б.Б. и Ц.Ц. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.