Буруджиева предлага глоба и за пияни пешеходци

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева предлага велосипедистите да нямат право да се движат по улици без велоалеи, пешеходците също да бъдат глобявани за употреба на алкохол, а възрастта на таксиметровите шофьори да бъде ограничена до 60 години

Татяна Буруджиева предлага за всички пияни да бъдат въведени глоби, включително и за пешеходците. Червеният депутат и началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев обяснява, че всеки, който е пиян, включително и пешеходецът, е опасен за движението, пише Дир.бг.

Самата Буруджиева оценява идеята си като рестриктивна, защото „един пиян на пешеходната пътека може да създаде много неприятности“: „Аз съм виждала пешеходци, които в такова състояние започват да блъскат по колите и са готови и да чупят стъклата им само защото според тях шофьорът не е спрял достатъчно добре на пешеходната пътека и не им е осигурил уюта да пресекат както и когато те са решили“.

Друго предложение на Буруджиева е глобата за преминаване на червено да бъде драстично завишена. Това щяло да важи и за пешеходците. Тя дава за пример Гърция, където санкцията за преминаване на червен светофар била 700 евро, а за пешеходец, минал на червено – „от порядъка на 100-150 евро“.

„Толкова трябва да стане и в България, защото, ако знаеш, че ще те глобят с 300 лева, никога няма да си помислиш да преминеш на червено“, мотивира се Татяна Буруджиева.

Нейно предложение е и велосипедистите да нямат право карат извън специално изградените велоалеи. Както разбирам, тази дама иска да забрани тотално велосипедите, както направиха с инвалидните колички (не се движат, просто защото няма къде). По улицата всички да носим дрегери, за да проверяваме, кой е пил и кой не е...

„На мен ми се случи например един велосипедист да се удари в колата ми, в която се возех. Изкара акъла на всички ни - дали е жив и здрав. Той караше с бясна скорост на отсечка по столичния булевард „Драган Цанков" по средата на платното. В същия момент, когато ни удари велосипедистът, пред колата изскочи един пешеходец, който се юрна да пресича по пешеходната пътека, без да се огледа какво се случва“, разказва депутатът от БСП.

Тя не можела да си представи и как един таксиметров шофьор над 60 години може да има адекватни реакции на пътя, защото „всички сме хора и имаме определени биологически възможности“.

Татяна Буруджиева обяснява, че в момента има много предложения, които са събрани и в края на октомври ще започне дискусия за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата.