Затварят ТЕЦ „Варна”

Най-доброто от печата

10-10-2013, 07:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Частично спират и централите в други градове

Работата на ТЕЦ "Варна" ще бъде спряна за две години.

Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов. Той допълни, че частично ще бъде преустановена работата на централи и в други големи градове в страната. ТЕЦ „Бобовдол” ще остане само с един блок, ще се спира и русенската централа.

Причина за прекратяването е създаването на нови ядрени мощности. Целта е те да компенсират спирането на тока от старите централи с въглища.
До месец приключва изграждането на интерконекторната газова връзка с Румъния и от началото на следващата година България ще получава суровината от тази тръба.

На енергийна конференция във вторник Айолов каза още, че през декември Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще подаде документи в ДКЕВР за одобряването му като независим преносен оператор.

Зам.-министърът уточни, че в момента се водят интензивни преговори с банките за промяна на отпуснатите на НЕК кредити, гаранция за които са части от енергийната мрежа на страната. Предвижда се заемите да бъдат прехвърлени към ЕСО, който ще е собственик на активите занапред.

Айолов подчерта, че от Европейската комисия в момента има заведено дело срещу страната ни заради забавянето на отделянето на ЕСО от НЕК. Предвиждаше се разделението да се реализира още миналата година.

„Ако двете компании продължават да са свързани, има опасност страната ни да започне да плаща глоби от близо 19 хиляди евро на ден заради неспазване на евродирективите", предупредиха от енергийното ведомство.

„Предстои ДКЕВР да стартира издаването и на необходимите документи за ЕСО, за да започне работата на балансиращия пазар у нас”, каза още Айолов.