Комисията на Сидеров подхваща случая с "Мишо Бирата"

Най-доброто от печата

10-10-2013, 07:16

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сега, за първи път, този случай ще бъде институционално изследван, подчерта председателят на комисията Волен Сидеров

"Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще попита прокуратурата за случая с "Мишо Бирата", предаде БГНЕС. В комисията днес е постъпил сигнал срещу бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Сигналът се отнася за така наречения случай "Мишо Бирата" и по-конкретно разпространения в публичното пространство разговор между Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Сигналът е анонимен, като в него се иска да се направи проверка дали в случая може да се говори за корупция.

"Случаят "Мишо Бирата" остана само на ниво медийно обсъждане. Сега, за първи път, този случай ще бъде институционално изследван, ще изискаме становище от прокуратурата. На тази база, ще направим някаква преценка, коментира председателят на комисията Волен Сидеров.

Нашата комисия няма разследващи функции. Ние изискваме становище от определени институции и една от тях ще бъде прокуратурата, тя може да прави разследване и да установи имало ли е корупция или не", подчерта той.

Сидеров обясни, че е възможно Бойко Борисов да бъде поканен за изслушване от комисията. Не виждам никаква пречка да поканим, който и да е. Той трябва да дойде, ако има нещо за изчистване, той ще може да се защити, подчерта Сидеров.

Председателят на комисията съобщи, че на днешното заседание са разгледани и два сигнала срещу народни представители – срещу депутата от ГЕРБ Хюсеин Хафъзов и срещу депутата от ГЕРБ Стефан Господинов. Постигнахме съгласие да бъдат задвижени двата сигнала, уточни Сидеров. Той коментира, че комисията все още чака становища по постъпилия сигнал срещу президента Росен Плевнелиев.

Припомняме, че Михаил Михов - Мишо Бирата, ръководител на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварната "Леденика" бе открит мъртъв в хотел "Правец Ризорт" на 30 март 2011 г.

Името на Михаил Михов стана известно в началото на 2011 г. Тогава бяха разпространени флашки с три разговора - два между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на митниците ген. Ваньо Танов и един между Ваньо Танов и бившия му заместник Антоний Странджев. В единия от разговорите Борисов настояваше митничари да се изтеглят от пивоварната на бизнесмена, защото "обещал, че няма да го пипа". След "теча" стана ясно, че през февруари 2010 г. митниците са отнели лиценза на бирената фабрика в Мездра заради акцизни нарушения. Михов обаче обжалвал и съдът отменил акта.