Брюксел отложи пътни проекти за 131 млн. евро

Най-доброто от печата

10-10-2013, 07:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектите няма да се разглеждат докато не се реши въпросът със съфинансирането по ОП “Транспорт

Eвропейската комисия отлага финансирането на два големи български пътни проекта. На 4 октомври ЕК е уведомила кабинета, че засега няма да разглежда документите за обхода на Габрово, който е част от строежа на тунела под Шипка и Западната дъга на Околовръстното шосе на София. Това съобщи за “Труд” вчера Ширин Уийлър, говорител на комисаря по регионално развитие Йоханес Хан.

Проектите са за общо 131 млн. евро и са по програма “Транспорт”. Договорите за отпускането на парите от страна на транспортното министерство вече са подписани, но без съгласие от ЕК европари за тях не може да се ползват.


Брюксел няма да разглежда проектите, докато не се реши въпросът със съфинансирането по ОП “Транспорт”, става ясно от отговора на Уийлър. Проблемът е, че страната ни не е посочила как ще осигури средства за довършването на жп проектите по програмата, които вече надхвърлят бюджета. За това преди години държавата договори заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който не беше използван заради опасения, че ще бъде увеличен публичният дълг.

За да излезем от ситуацията, вероятно ще изтеглим 150 млн. лв. от ЕИБ за линиите Първомай - Свиленград и Пловдив - Септември, заяви източник на “Труд”. По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че е изпратено искане до ЕИБ да се ползва отпуснатият кредит. След осигуряването на съфинансиране може отново да се кандидатства пред ЕК за двата замразени проекта.


Информацията, че има проблем с проектите, дойде по-рано през деня от депутата от ГЕРБ Томислав Дончев. Той обяви в парламента, че ЕК е отхвърлила изпратените  документи и страната е на път да загуби над 131 млн. евро. Според него ще ни бъде наложена и глоба, защото до 2014 г. няма да приключим строежа на тунела под Шипка, както е вписано в договора на България за присъединяване към ЕС.

“Няма абсолютно никакви спрени пари”, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова от Брюксел, където представяше постиженията на България при използването на европарите. “Тези проекти имат дребен недостатък - липса на финансиране. И преди пари за тях не е имало”, каза Златанова.