БСП е заложник на "Атака" и на собственото си ръководство

"БСП е заложник на поведението на „Атака”, което е непредсказуемо. БСП е заложник на собственото си ръководство, на липсата на отговорност на това ръководство да провежда идейна, организационна промяна, да отваря партията, защото партията е в изолация, която не познаваме от много, много години."

Това заяви бившият президент и лидер на БСП Георги Първанов в сряда в предаването "Тази сутрин" на bTV. По думите му ръководството разделението между обкръжението на председателя и партията на българските социалисти е факт - ръководството е отдалечило столетницата от нейните принципи и ги е подчинило на личния икономически интерес на председателя Сергей Станишев. 

"Онези пчелички, които спечелиха изборите, всъщност сега са много далеч от реалната политика. Те не участват по никакъв начин в генерирането на идеи и във формирането на политика. Интересите отдалечиха безвъзвратно обкръжението на председателя от ценностите и принципите на българската левица. Тези интереси не засягат по никакъв начин политиката на БСП, а преди всичко личния, включително икономически интерес на председателя на партията. Това може да се види в много от решенията, които се вземат от този човек, включително кадровите решения", коментира още Георги Първанов.
На въпроса "този кръг семеен ли е или е по-широк", той отговори: "Въпросът съдържа отговора", след което уточни: "Разбира се, че е по-широк". 

Президентът Първанов заяви още, че формулата за програмно експертно управление е била измислена, за да може партията да се дистанцира от легитимното вземане на решенията.

„Още на първия пленум след изборите, когато всички се радваха на моралната победа, аз предупредих, че ние сме в една много неизгодна позиция и големият победител с джакпот от изборите е „Атака” и „Атака” ще има решаващата дума при развитието на парламента в близките месеци и години. Това правителство трябва да провежда непопулярни мерки, трябва да изведе Българя от кризата. Това не може да се случи с този парламентарен тил – той е пробит отвсякъде", каза още Първанов.