Кръгла маса за темите табу в българските онлайн медии

Общество

09-10-2013, 17:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Германската фондация "Фридрих Науман" и Институтът за модерна политика (ИМП) организират кръгла маса за свободата на медиите

Темите табу в българските онлайн медии – 2013” – това е наслова на кръглата маса, организирана съвместно от германската Фондация за свободата “Фридрих Науман” и Института за модерна политика (ИМП). Форумът ще се състои на 10 октомври в София, в зала “Мусала” на хотел “Хилтън” от 10.00 ч. и ще бъде открит от г-н Даниел Кадик, ръководител на проектите на фондация за свободата „Фридрих Науман” за Югоизточна Европа, и г-н Борислав Цеков, председател на Управителния съвет на Института за модерна политика. Участие ще вземат представители на медийната общност, експерти, граждански активисти и блогъри, дипломати.

В първата част политологът и медиен изследовател д-р Иво Инджов ще представи резултатите от ръководения от него проект, посветен на пренебрегнатите теми в българските онлайн медии. Ще бъде представен и сборникът „Темите табу в медиите”, издаден от Института за модерна политика със съдействието на фондация за свободата „Фридрих Науман”, чийто съставител е д-р Иво Инджов.

Във втората част "Дефектната публичност: Какво медиите предпочитат да премълчават" ще говори проф. д-р Хорст Пьоткер от Института по журналистика към Техническия университет Дортмунд. Той ще представи и Инициатива „Просвещение за новините“, която e ръководил дълги години.

Заключителната дискусия, която ще бъде модерирана от журналиста Иван Бакалов, издател на „е-vestnik”, ще бъде на тема: „Премълчаването на важни за обществото теми като част от общия проблем за свободата и независимостта на медиите.“

Кръглата маса е част от съвместните изследователски и граждански усилия на фондация “Фридрих Науман” и ИМП в областта гражданския мониторинг за свободата на медиите. В рамките на това вече двугодишно сътрудничество беше издадена книгата на д-р Иво Инджов, който е и ръководител на изследователския проект, “Медиите – между свободата, политиката и бизнеса”.

Миналата година екипът на д-р Инджов представи резултатите от проучване на темите табу в печатните медии.