Първанов обвини Моника за краха на Станишев

Георги Първанов обвини индиректно Моника Йосифова за краха на съпруга ù Сергей Станишев

При сегашното управление е немислимо да се случват нещата, които се случваха по времето на тройната коалиция, когато премиер беше Станишев, констатира Първанов в ефира на bTV.

“Може да се каже всичко, да има справедливи укори, аз самият съм критикувал тройната коалиция, но истината е, че това беше една работеща коалиция. Тя осигуряваше политическа стабилност, по нейно време се състоя икономически растеж, направи се социална политика, която се запомни, много малко от това сега може да се случи, за да не кажа почти нищо”, заяви още Първанов. По думите му, с решенията си, включително кадровите, Станишев обслужвал интереси на кръга около него, на  “една група на “Позитано”. В отговор на въпрос този кръг семеен ли е или по-широк, Първанов отговори “Вашият въпрос съдържа отговора. Семейната среда се включва във вземането на решения“.

“Разделението е факт. Онова, за което навремето предупреди Стефан Продев, лека му пръст, разделението между червените мобифони и червените бабички сега бледнее на фона на онова, което се случва – разделението между обкръжението на председателя – една група на “Позитано” и партията на българските социалисти. Те живеят различен живот. Онези пчелички, които спечелиха изборите сега са много далеч от правенето на реалната политика, те не участват в генерирането на идеи и правенето на политика. Разделителната линия е интересът. Интересът отдалечи безвъзвратно обкръжението на председателя от ценностите, принципите на българската левица. Политическият интерес е БСП да управлява убедително, силно, да остави ярка диря в управлението – но това не се случва. Станишев има свои собствени интереси. Това са интереси, които не засягат по никакъв начин политиката на БСП. Засягат преди всичко лични, включително икономически интереси на председателя. Това може да се види от много решения, включително кадровите. Хората около него имат своите икономически интереси. Погледнете как се формира правителството. Има реплики за това, че съм изразявал позитивно отношение към лидер като д-р Петър Дертлиев. Да, той, въпреки личната си болка и репресиите, извървя пътя към единение с БСП и направихме победоносна политика. Сега има 3-4 души в правителството, свързани със СДС. Къде е принципното тук? Те по-добри управленци ли са от хората с качества в БСП? Не, те са избор на кръга около председателя и затова беше измислена тази формула за програмно-експертно управление, за да може партията да се дистанцира от легитимното вземане на решения”, заяви още Първанов.

Георги Първанов бе категоричен, че зависимостта на управляващите от “Атака” им “връзва ръцете”, а в същото време сегашното правителство трябва “да провежда непопулярни мерки, да изведе България от кризата, да води мъжка политика”. Това обаче не можело да се случи в парламент като този, защото “този партийно-парламентарен тил е пробит отвсякъде”.