ГЕРБ и Атака се обединиха, ДПС в амок - БСП пасуват

Политика

09-10-2013, 12:09

Снимка:

НС

Автор:

Георги Ангелов

Всичко от Автора

Шокиращо развитие на парламента рано тази сутрин

ГЕРБ и Атака се обединиха с искането си да се спре нелегалния приток на нелегални имигранти от Близкия Изток, Африка и най-вече бежанци от Сирия.

86 депутати от ГЕРБ гласуваха заедно с колегите си от Атака. Самите националисти се изненадаха от неочакваната подкрепа. Шокът беше особено силен за ДПС, които единствени гласуваха против.

Огромна част от депутатите от БСП гласуваха масово с "въздържал се". Четин Казак нервно предложи прегласуване и призова ГЕРБ като член на ЕНП да се държи по-отговорно. Това обаче не помогна и ГЕРБ и Атака отново надделяха в гласуването. Павел Шопов от Атака реши да предложи парламентът да гледа като първа точка проект за обявяване на неутралитет на България за сирийската криза и отказ от предоставянето на бази на наша територия.

Това обаче не беше прието от залата. Парламентарните игри започнаха още от началото, когато електронната система отчете 122 депутати. Впоследствие парламентарните секретари преброиха 200 души в залата. БСП осъзна в какъв капан влезе едва след като залата прие дебатите да се излъчват пряко по БНТ и БНР.

Тогава Петър Курумбашев призова да се установи с какъв кворум се работи. Прегласуването обаче не помогна и дебатите започнаха да се излъчват по държавните медии. От ГЕРБ поискаха в залата да бъде поканен и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който да представи позицията на правителството.

Вицепремиерът обаче се намира в чужбина на заседание на вътрешните министри на ЕС, които обсъждат именно справянето с бежанската вълна. „Ще се чуя с министър-председателя Пламен Орешарски, защото в момента тече заседание на Министерски съвет“, обясни Миков и даде 30-минути почивка.