Решението на КС е доказателство за политическия натиск, който БСП, ДПС и Атака оказват

От парламентарните партии единствено ГЕРБ коментира вчера решението на Конституционния съд, с което Делян Пеевски остава депутат

С днешното си решение Конституционният съд от пазител на българската държавност и демокрация се превърна в защитник на новото политическо мнозинство на БСП, ДПС и Атака, което се разпорежда по най-непрозрачния и недемократичен начин с всички институции в България. Това пише в официална позиция на ГЕРБ, разпространена вчера от пресцентъра на партията.

В позицията се посочва, че решението на съда да остави Делян Пеевски депутат е доказателство за "поредния политически натиск, който БСП, ДПС и Атака оказват"Първият случай бил отказът на Конституционния съд да обяви изборите от 12 май 2013 г. за незаконни, а денят за размисъл - за опорочен.

Сега вече очакваме председателят на Народното събрание Михаил Миков да продължи необезпокоявано да манипулира кворума в пленарната зала, защото ще бъде сигурен, че мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" ще му осигури закрила чрез правилното решение на Конституционния съд. Ето защо ГЕРБ ще продължи да пречи на това порочно мнозинство да си приема удобни закони в парламента, които, дори и да бъдат атакувани, ще бъдат спасявани от Конституционния съд, пише в позицията на партията.

От ГЕРБ не приемат "и от политическа, и от юридическа гледна точка днешното решение на Конституционния съд" и посочват, че очевидно БСП, ДПС и Атака вече управляват и съда. Настояват за незабавна оставка на правителството, разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори, за да попречат "на това мнозинство да подмени членовете на всички важни институции в държавата."

От БСП, ДПС и „Атака” се въздържат от коментар. Депутатите от БСП се събраха на редовното заседание на парламентарната си група, след което обаче отказваха коментар. Според някои от народните представители от левицата, темата изобщо не е била в дневния ред, а според други - до нея просто не се е стигнало.

„Не мога да коментирам, но решенията на КС трябва да се уважават, а като няма решение, значи жалбата е отхвърлена”, каза Мая Манолова.

 
От Реформаторския блок заявиха, че с решението по казуса „Пеевски” Конституционният съд де факто го е върнал в Народното събрание и настояха за оставка на кабинета.