Искрено и лично за Студентски град

Портфейл

08-10-2013, 14:32

Автор:

Даниел Петров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борба с кризата – мисията възможна?

Десетки пъти студиа и вестникарски колонки бяха посветени на излияния и клетви към подрастващото поколение

През последните 5 години знайни и не толкова знайни експерти и четци на морал проглушиха общественото пространство с тези и аргументи насочени към изстрадалото студентско градче.

Десетки пъти студиа и вестникарски колонки бяха посветени на излияния и клетви към подрастващото поколение, към неговия начин на живот. Столичните младежи мислили само за чалготеки, алкохол и вакхананалия.

Да, ама не, както пише легендарният Петко Бочаров. Макар и трудно, но можеш да откриеш добрия пример, в унисон с неповторимата атмосфера на Студентския град. Която в определени моменти го доближава до това какъв трябва и мечтаем да бъде.

В мрачното и студено време решихме да посетим филиала на Агенция по заетостта, предназначен да обслужва десетките хиляди обитатели на най-мащабния кампус в страната. Във време когато държавните чиновници все още не са си пуснали компютъра, там ни посрещна усмихната дама на средна възраст, посветила кариерата и очевидно живота си в помощ на студентската младеж и по-конретно на изграждането на мост между работодателя и   учащите, връзка, която министерства и политици се опитват безуспешно да изградят вече две десетилетия.

Опашката се нижеше от ранни зори и натрапчивно напомняше на тълпите, атакуващи празните витрини през Лукановата зима. Но младите хора бяха дошли с друга цел. Проста, ясна и похвална. Клише, но за радост все още има учащи, желаещи да изкарват по честен път хляба си и то във времена на силиконки, лимузини, пошъл елит и псевдо звезди от псевдо реалитита. Друг е въпросът дали замерващите се с кворуми и вотове на жълтите павета заслужават своите деца. Онези, които все още не са поели по „Брюксел“ към Брюксел. Същите по думите на ръководителя на „бюро Студентски труд“ , г-жа Изворска, въпреки бюрокрация и пречки съумяват да постихнат набелязаната цел, за съжаление предимно с лични усилия.

Интерес буди фактът, че огромна част от кандидастващите за работа, противно на установеното мнение, не поставят на първо място в своите изисквания заплащането, а съвместимостта с лекции и упражнения.

Да, правилно прочетохте, за младите възможността за посещаване на учебни занятия е основен фактор при преговорите с работодателя, в контраст с обичайните бръщолевения, че всичко в Студентския град се свеждало до евтин алкохол, по възможност домашен. Реплики, служещи за втръсналите гузни оправдания, целящи да прикрият липсата на грижа за своите възпитаници от страна на университети, ректори и декани.

А цифрите, които ни предоставиха от Бюрото говорят сами: От началото на годината новорегистрираните са 350. Обслужените са 1984, като в това число влизат обслужване на място, през интернет и проведени професионални консултации. Устроени на работа - 910 ( и по обяви от миналата година). Заявилите оферти работодатели са 130 за тази година, като някой от тях са заявявали оферти 2 - 3 пъти.

Сиреч, има ли желание има и начин. Или ако трябва да цитираме един популярен лозунг от протестите през тази година: „Ако държавата гние, проблемът не сме ние“ А от услугите на бюрото може да се възползвате на адрес: www.bst.dir.bg Където всеки учащ ще получи абсолютно безплатно консултиране и професионално ориентиране на пазара на труда.