Държавната енергетиката - все по-задлъжняла

Най-доброто от печата

08-10-2013, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заемите на Българския енергиен холдинг към дъщерните му компании са нараснали над четири пъти за девет месеца и надскачат 1 милиард лева

Заемите, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) е раздал на компаниите в структурата си, са нараснали над четири пъти от началото на годината, става ясно от отчета на холдинга за деветмесечието. Сумата вече надхвърля един милиард лева, докато към към 31 декември 2012 г. е била 241.8 млн. лева. Така, след като Националната електрическа компания вече натрупа близо един милиард лева задължения към свързани лица като АЕЦ "Козлодуй" или БЕХ, сега държавният холдинг е изравнил символичния счетоводен баланс със същата сума, но заеми.

Това е поредният сигнал за продължаващото влошаване на финансовите резултати на дружествата под шапката на холдинга, което се финансира с все по-голяма кредитна експозиция на БЕХ към тях. Макар да липсва разбивка към кои фирми са насочени средствата, най-вероятно съществена част от тях е към НЕК. Най-малкото защото през пролетта на годината холдингът изтегли заем от почти 200 млн. евро, с който да покрие падежиращ кредит на дъщерното си дружество, а по-късно отпусна допълнителни средства към компанията, за да се разплати НЕК със забавените си плащания към контрагенти. Само за три месеца - от юни до септември, заемите, които БЕХ е отпуснал на дъщерните си дружества, са скочили с над 430 млн. лв.

Оплетена структура

БЕХ беше създадена преди пет години по идея на тройната коалиция. Структурата трябваше да подобри управлението на държавната собственост в енергетиката. В холдинга влизат Националната електрическа компания  Електроенергийният системен оператор (ЕСО), АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". Погледнато от днешния ъгъл, БЕХ служи най-вече като финансов център за вземане на пари от печелившите фирми и наливане на милиони в лошо управляваните дружества. Така последното финансиране, което БЕХ е успял да отпусне към НЕК, е чрез набиране на средствата като кредит от "Булгартрансгаз", както и чрез отлагане на изплащането на дивидента (194 млн. лв. за миналата година) на холдинга към държавата.  

Най-голямото увеличение настъпва само за три месеца - от края на юни до края на септември 2013 г. сумата е нараснала почти двойно, от 573 млн. на 1.045 млрд. лева. Отчетът не дава яснота кои компании са най-задлъжнели към холдинговата структура и на какво се дължи рязкото нарастване на заемите (това ще стане ясно след публикуване на деветмесечните отчети на енергийните фирми). Една от най-затъналите в дългове фирми е НЕК. БЕХ се явява кредитор на НЕК, която зае пари от холдинга, за да обслужи заема си от 250 млн. евро към банковия синдикат, воден от BNP Paribas, който беше взет през 2007 г. за АЕЦ "Белене".

Може да се предположи, че част от увеличението на заемите към дъщерни дружества на БЕХ е дошло от преоформяне в кредити на дължимите от държавните енергийни дружества дивиденти към БЕХ. Друга част - от опитите на държавния холдинг да изчисти взаимната задлъжнялост в сектора. Например в началото на лятото 185 млн. лв. поеха към НЕК, за да може той да се разплати с ТЕЦ "AES Гълъбово", ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3", които пък от своя страна да платят задълженията съм към "Мини Марица-изток".

На практика, вместо холдингът да постигне по-добро корпоративно управление на дъщерните си дружества, това, което се получава, е възможност те да продължат да оперират неефективно заради възможността да се рефинансират от БЕХ.

По-лоши резултати

Заради спада в потреблението на енергия БЕХ отчете консолидирана загуба от повече от 10 млн. лева за 2012 г., като само година по-рано холдингът е бил на печалба от над 260 млн. лева. От индивидуалния отчет на БЕХ обаче става ясно, че холдингът бележи печалба от 286 млн. лв. за 2012 г., от която 206 млн. са внесени като дивидент в държавата.

Някои от големите фирми в холдинга отбелязват спад на приходите за първото шестмесечие на годината спрямо същия период на 2012 г. Така например приходите на АЕЦ "Козлодуй" се стопяват с 15.6%, тези на ТЕЦ "Марица-изток 2" - с 14.2%, на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" - съответно с 14.7 и 13.8 на сто. За същия период приходите на самия БЕХ падат с 43.3%.

Всичко това показва, че енергетиката в следващите месеци ще трябва да се справя най-вече с спадащите си приходи и нарастващи дългове. В крайна сметка този гордиев възел ще се разплете най-вероятно от отказа на бюджета от приходи от енергийния сектор. Или всички данъкоплатци ще заплатят за неефективното управление на енергетиката и поддържането на изкуствени ниски цени на електроенергията. 

Искане за одит

Преди дни от Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че искат ревизия и независим международен одит на холдинга. Причината за искането е предложението на БЕХ да се въведе 30-процентен данък върху приходите на слънчевите централи, които продават ток по преференциални цени. "Само по този начин ще стане ясно за всички български граждани къде са потънали милиардите евро, които БЕХ е натрупал под формата на кредити, както и ще се осветли начинът, по който се управлява българската енергетика", аргументират нуждата от одит от инвеститорската асоциация.