Махнаха единствения работещ шеф на Фонда за лечение на деца

Общество

07-10-2013, 23:18

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Обвиненията срещу Павел Александров са смешни, бунтуват се родители

Обвиненията срещу уволнения днес шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров са „чисти административни заяждания“ и „пълна глупост“. Това заявиха днес пред varna.utre.bg родители, активно участвали в изпращането на свои и чужди деца за лечение зад граница. Според тях „ с 5 човека администрация и при 5 молби на ден не могат да спазват всички нормативни уредби, да се следи в коя папка кое листче да се пъхне“. Вместо да бъде похвален, че е спестявал огромните суми за хотели и е пращал децата по квартири, Александров трябва да отговаря за това, „ че наемателите не са предоставили документи за собственост на апартаментите си в Париж или Виена“, недоволстват активистите на гажданската инициатива „Спаси, дари на...“, която беше създадена през 2006-а година в помощ на болната от левкемия 3-годишна Дарина от Варна. След акцията за Дари,, по молба на десетки посетители на сайта, групата с членове в цялата страна реши да продължи дейността си, като за 7 години е помогнала на над 50 деца в беда и техните родители с информация и контакти с болници, събиране на пари, оформяне на документи, настаняване в чужбина, консултации и съвети.
Център „Фонд за лечение на деца” /ЦФЛД/ е създаден през 2004 година да подпомага финансово и организационно български граждани, които се нуждаят от диагностични и лечебни процедури, трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки, които не могат да бъдат извършени своевременно или за които няма условия за извършване в България. Негов ангажимент е и лечението на редки заборявания, осигуряване на медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба, припомнят от „Спаси, дари на...“
Ето и кратка справка за работата на Фонда, изготвена от активисти на инициативата:
През първите 4 години (2005-2009) работата на ЦФЛД бeше крайно незадоволителна. Процедурата по кандидатстване беше сложна, тромава и неефективна. Фондът работеше без ясно разписани правила и отговорности. Основен проблем съдваваше Комисия за лечение в чужбина към МЗ, през която минаваше всяка молба, преди да стигне до ЦФЛД.
През май 2009 год. Сметната палата изготви доклад за извършен одит на дейността на ЦФЛД за четирите години от създаването му до края на 2008 год. Заключенията в доклада бяха негативни. Това доведе до отстраняването на тогавашния директор д-р Николай Добрев и създаване на работна група в МЗ, която изготви нов правилник и постановление за дейността на ЦФЛД. В новия правилник Комисия за лечение в чужбина отпадна от процедурата по кандидатстване, въведоха се ясни срокове, фиксираха се отговорни лица. От септември 2009 год. заработи и нов Обществен съвет.
В графиките може да се види благоприятният ефект, до който в кратки срокове доведоха промените.

През 2010 г. са одобрени за организационно и финансово подпомагане на лечението 276 деца – приблизително толкова, колкото са подпомогнати общо от 2005 до 2009 год. Общата гласувана сума за 2010 г. е в размер на 5 284 620 лева.
През 2011 г. са одобрени за организационно и финансово подпомагане на лечението 387 деца. Общата гласувана сума за 2011г. е в размер на 8 894 517 лева.
През 2012 г. са одобрени за организационно и финансово подпомагане на лечението 715 деца. Общата гласувана сума за 2012 г. е в размер на 10 372 744 лева.
За деветте месеца на 2013 год.: 01.01.2013 г. – 10.09.2013 г. са одобрени заявленията на 670 деца. Общата гласувана сума за разглеждания период на 2013г. е в размер на 8 401 654 лева.


Освен че броят на подпомогнатите за лечение деца нараства в пъти за периода 2010 – 2013 год., е важно да се отбележи, че благодарение на споразумения между ръководството на фонда и големите медицински центрове в ЕС, разходите за лечение започнаха да намаляват чувствително от 2011 год. С много от центровете вече е договорен прием на български деца с формуляр за планирано лечение S2, чрез който цените за медицински процедури се редуцират до 50%.