330 000 хиляди българи ще получат безплата храна

Общество

07-10-2013, 11:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Тази година хората в неравностойно положение са с 26 000 повече в сравнение с миналата

Над 330 000 българи в неравностойно положение ще имат възможността да получат безплатно хранителни продукти от първа необходимост, заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Греков днес даде началото на първия транш на европейска хранителна програма за най-нуждаещите се граждани. Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Първият транш за раздаване на продукти ще продължи до края на октомври, а вторият транш ще е от първи декември до края на месеца. 16 000 тона продукти ще бъдат раздадени на най-нуждаещите се, като общата стойност на тези храни е 34 млн. лева. Пунктовете, където ще се раздават продуктите, са 336 на територията на цялата страна, като в столицата има 12.

Земеделският министър подчерта, че тази година хората в неравностойно положение са с 26 000 повече в сравнение с миналата година. Всеки нуждаещ се гражданин, който има право да се включи в програмата, ще получи 3 кг ориз, 4 кг брашно, 5 кг захар, 5 литра олио, 1 кг зрял фасул, 2 кг лежа, 2 кг конфитюр, 1,5 кг мед, вафли и картофено пюре.

6400 доброволци на Българския червен кръст ще бъдат ангажирани с тази кампания. Те ще съдействат и на възрастните хора, които се затрудняват да пренесат продуктите. Още преди официално да бъда дадено началото на първия транш на кампанията, пред един от пунктовете за раздаване на продукти се беше събрала опашка от хора, чакащи да получат безплатните храни.