Започва проверка на опасните язовири

Общество

07-10-2013, 10:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Язовирите - пълни, чешмите - празни

Екопътека ще води до най-големия язовир в Добричко

40 малки водоема са пред затваряне

В сезона на дъждовете има опасност от преливане на язовири, затова държавата ще вземе мерки и ще затвори над 40 малки водоема, които след укрепване ще бъдат пуснати отново в експлоатация.

В Хасковско спешно се инспектират всичките над 1000 язовира. Стената на водоема при село Долно Ботево вече е почти разрушена и това налага спешното й ремонтиране. Водоемите се оглеждат обстойно, особено след трагедията в Бисер преди година и половина, когато стената на язовир Иваново се скъса, заля селото и уби 11 души.

43 язовира са в предаварийно състояние. Разпоредено е на басейновите дирекции да отидат и да прекратят разрешителните на тези язовири, за да се изпълнят условията за експлоатацията. По закон за обезопасяването на водоемите трябва да се погрижат техните собственици, но често това не се случва.

Екоминистреството подготвя карта с най-застрашените от водата райони. Те засягат 453 населени места, четири курорта, включително и София, която попада във водосбора на река Искър. Това са общо 49% от общините, които са потенциално застрашени при наводнения.