80 села в Северозападна България са пред затриване?

Над 80 от селата във Видинския регион имат под 200 жители

Очаква се част от тях в близките години да бъдат заличени от картата на страната. Във Видинско се очаква първо да изчезне Шипкова махала в община Бойница, която по време на преброяването е имала само двама жители. В селата Каниц и Орешец пък живеят по 9 човека.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората предпочитат да емигрират в чужбина.
В последното няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат. В Граничак пък има 10 жители, а в Бояново – 11. В балканските малки населени места на община Белоградчик като Върба, Крачичир, Пролазница, Сливовник и Струин дол пък живеят от 12 до 20-ина жители.
В последните 2 години от картата на България поради липса на жители са заличени две села във Видинско. От 25 октомври 2012 г. е изтрито село Халовски колиби в община Бойница, а през август същата година от картата изчезна и село Бостаните, община Чупрене. За хората в региона изтриването от картата на тези две села не е изненада. По време на преброяването на населението през 2001 г. роденият през 1924 г. Йордан Петров се оказва човекът-село, пише Блиц. Данчо избрал животът на единак и живеел в самота, сам си месил хляб и много рядко слизал до общински център Чупрене, изминавайки близо 10 км пеша, разказват хора от близкото село Върбово, в което днес живеят 95 души и то предимно възрастни хора. Йордан Петров починал през 2004 г.
Днес Бостаните прилича на призрак – могат да се видят 5-6 къщи, всички необитаеми и изкорубени, обрасли в гъсти храсталаци и дървета, които всеки момент ще рухнат и така ще заличат и последния спомен за селото. Кметът на община Чупрене Ваньо Костин уточнява, че в Бостаните никога не е имало ток, водопровод, дори и улици.
Обезлюдяването на този край е тенденция в последните години, призна Костин. В цялата община Чупрене за последните 10 г. населението се е стопило до малко над 2000 души.
„Област Видин има най-малко население в страната – над 99 000. През последните 10 г. населението е намаляло с 24 на сто или с близо 31 000 души”, съобщава директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова. Само 15% от населението са под 18 г., а за сметка на това 26 на сто са над 65-годишна възраст. Така че населението в областта ще продължи да намалява. Това ще доведе и до пълното обезлюдяване на селата, в които сега живеят шепа хора.