6 млн. лв. за 4 месеца струва бездействието на парламента

Всяко провалено заседание на Народното събрание е прахосване на минимум 30 000 лв. на данъкоплатците

За четири месеца на празни обороти в парламента не беше приета нито една от важните законодателни промени, които трябваше да защитят потребителите от произвола на монополите, да повишат стандарта на живот и да подобрят бизнес средата, пише в."Сега". Само заплатите на парламентаристите и администрацията за това време са стрували на данъкоплатците близо 6 млн. лв.

Близо 30 000 лева на ден харчи Народното събрание (НС) само за надниците на депутатите. Точно толкова ще платят гражданите за поредното провалено заседание в петък, когато мнозинството не успя да осигури кворум. Това обяснява и ниското доверие на гражданите в парламента. Според последното проучване на "Алфа рисърч" само 11% от пълнолетните българи одобряват работата на законодателния орган.

За първите 4 месеца най-значимият акт на Народното събрание бе актуализацията на бюджета за 2013 г., който позволи на правителството да вземе заем от 1 млрд. лв., за да изплати забавени задължения към бизнеса. Обсъждането на този въпрос отне най-малко три седмици на депутатите. Наложи се дори да прекратят отпуската си, за да гласуват наложеното от президента вето върху промяната. Другото полезно решение на НС бе увеличението на обезщетението за отглеждане на дете от 240 на 310 лв. с промени в два закона. Всички останали законодателни приоритети - ограничаване на участието на офшорки в обществени поръчки, дисциплиниране на монополите в електроразпределението, ремонт на изборните правила, бяха отложени за по-късна дата. Други обещания на кабинета, като премахване на данъка върху лихвите, въвеждане на семейното подоходно облагане, изобщо отпаднаха. Само събирането и обобщаването на предложенията за промени в Изборния кодекс отнеха три месеца дотук. Това обаче не попречи на парламентаристите да излязат в близо едномесечна ваканция през август.

На този фон депутатите продължават да пилеят безотговорно времето и парите на данъкоплатците заради липса на кворум, процедурни надцаквания между управляващи и опозиция и безплодни дебати по вотове на недоверие. По тази причина внесеният от опозицията вот на недоверие към кабинета заради провала на политиката в инвестиционното проектиране не беше гласуван, а безсъдържателните дебати изядоха един ден и от следващата работна седмица на депутатите.

Равносметката дотук показва, че само за първите четири месеца от встъпването им в длъжност депутатите са глътнали близо 6 млн. лв. народни пари само за заплати. Отделно се добавят и възнагражденията за администрацията на НС, която наброява над 600 души. Тук не влизат представителните, харчовете за командировки, транспорт, технически пособия и пр., което умножава сумата на разходите. В началото на юни депутатите замразиха заплатите си на нивото от 2009 г., т. е. на 2196 лв., но към основното възнаграждение те си докарват допълнително по около 1000 лв. от участия в комисии и в ръководствата на парламентарните групи и на НС. Най-висока е заплата на председателя на парламента - 3403 лв.